27.12.2006. / 16:10

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Dalmatinci imaju više protivnika, nego pristaša oko ulaska u EU

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nešto češće podržavaju muškarci nego žene (47 prema 42 posto), kao i pripadnici najstarije dobne skupine - oni iznad 60 godina

Istraživanje agencije Puls o temi ''Stavovi građana Dalmacije o euroatlantskim integracijama'' provedeno metodom telefonskog intervjua, na reprezentativnom uzorku od 500 punoljetnih građana iz sve četiri dalmatinske županije, pokazalo je da su Dalmatinci žestoko podijeljeni oko ulaska Hrvatske u euroatlantske integracije, s time da je protivnika nešto više nego pristaša. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nešto češće podržavaju muškarci nego žene (47 prema 42 posto), kao i pripadnici najstarije dobne skupine - oni iznad 60 godina. Rezultati su vrlo jasni s porastom obrazovne razine raste i potpora ulasku Hrvatske u EU, pa je tako ta potpora najmanja kod ispitanika s osnovnom školom (39 posto), nešto veća kod onih sa srednjom školom (45 posto), a najveća kod visokoobrazovanih ispitanika (57 posto).

Izrazito antieuropski nastrojene županije su Zadarska (60 posto protivnika EU-a i samo 37 posto pristaša), preko blago antieuropske Dubrovačko-neretvanske (51 posto protivnika, 44 posto pristaša), do potpuno podijeljene Splitsko-dalmatinske (46:46) i blago proeuropske Šibensko-kninske (50 posto pristaša, 48 posto protivnika).
Veliki otpor Zadarske županije prema EU-u vjerojatno se može objasniti uhićenjem generala Ante Gotovine, za kojeg je veliki dio stanovništva te županije i emotivno vezan.

I kod ulaska Hrvatske u NATO više je zagovornika među muškarcima, ali je spolna razlika sada dosta veća. NATO-Hrvatsku želi vidjeti polovina muškaraca (51 posto) i samo trećina žena (35 posto). Što se tiče dobi, NATO-u su skloniji najmlađi (ispod 30 godina) i najstariji (iznad 60) ispitanici, među kojima je pristaša više nego protivnika, dok je u srednje dvije dobne skupine situacija obrnuta. Zanimljivo je da kod stava prema NATO-u stupanj obrazovanja djeluje suprotno nego kod stava prema EU-u. Najmoćniji vojni savez na svijetu najviše pristaša u Dalmaciji ima među ispitanicima s osnovnom školom (46 posto), a najmanje među najobrazovanijim ispitanicima (41 posto). Štoviše, jedino među ispitanicima s osnovnom školom NATO ima više pristaša nego protivnika. U svim županijama NATO ima više protivnika nego pristaša, osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su tabori izjednačeni (48:48).Rekosmo već da je Dalmacija najsložnija kod pitanja o slanju hrvatskih vojnika u strane vojne misije: nema ni jedne skupine ni podskupine anketiranih Dalmatinaca u kojoj protivnici nisu u izrazitoj većini.




Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika