19.05.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

STRAH OD “LINUXA”

Američki softverski div “Microsoft” u Parizu je odlučio energično odgovoriti na sve veću prijetnju što ga njegovom kompjuterskom operativnom sustavu “Windows” čini konkurentski “Linux”. Taj operativni sustav razvijaju razni nezavisni kompjuterski programeri, vrlo je dobar u nekim aplikacijama, posebno na serverima. Nije u vlasništvu nijedne kompanije, može ga se besplatno koristiti, što čini sve veći broj korisnika diljem svijeta, posebno u Europi. Danas se u Evropi “Linux” već koristi na 15 posto kompjutera, a u porastu je i broj kompanija koje prelaze na njega. Nedavno ga je prihvatilo i njemačko ministarstvu unutrašnjih poslova.
No, “Microsoft” je na ovaj trend odlučio odgovoriti. Kako tvrdi evropski dnevnik na engleskom jeziku “International Herald Tribune” u “Microsoftu” je donesena odluka da se pokuša parirati “Linuxu” na bilo koji način. Stoga su prodavači “Microsoftovog” softwarea prije nekoliko dana dobili uputu da spuštaju cijene koliko god treba u slučajevima kada bi neki veći posao mogli izgubiti od “Linuxa”. To je izazvalo i neke reakcije evropskih službenih organa, koji tvrde da će ispitati da li se tu krše pravila ograničavanja monopola.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika