28.12.2006. / 18:48

Autor: Stjepan Marković

SOMALIJA

Islamisti se povukli iz Mogadišua

Vojska prijelazne vlade Somalije i njihovi etiopski saveznici u četvrtak su ušli u glavni grad Somalije Mogadišu, nekoliko sati nakon što su se iz njega povukli islamisti. "Ušli smo u Mogadišu i koordiniramo naše snage kako bi preuzeli kontrolu nad gradom", rekao je somalijski premijer Mohamed Ali Gedi. Još nije jasno hoće li etiopski vojnici ostati izvan grada, budući da su Etiopljani vrlo nepopularni u Somaliji s kojom su 70-tih godina prošlog stoljeća ratovali.

Očevidci tvrde da su somalijske vojnke toplo dočekali stanovnici grada koji je do nedavno bio uporište islamista. Mnogi strahuju da će ponovnim dolaskom na vlast privremene vlade koju vode lokalni vojni moćnici izbiti kaos i frakcijski sukobi. Unutarnji sukobi su glavni razlog slabosti privremene vlade što je i omogućilo uspon islamista. Klanske naoružane skupine su zauzele glavne točke u gradu kao što su predsjednička palača i zračna luka. U sjevernom dijelu grada su opljačkane neke trgovine što je prisilio na obustavu trgovanja u tom dijelu grada.

Vezane vijesti

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Sudionici konferencije afričkih donatora obećali su u četvrtak u Adis Abebi pomoć veću od 350 milijuna dolara za žrtve suše kakva u povijesti nije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika