12.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

NEZAPOSLENOST

PRVA PRIVATNA AGENCIJA ZA POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU OČEKUJE SE VEĆ U JESEN

PRVA PRIVATNA AGENCIJA ZA POSREDOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU OČEKUJE SE VEĆ U JESEN

Prema novom Zakonu o zapošljavanju, početkom jeseni Hrvatski zavod za zapošljavanje izgubit će monopol u poslovima posredovanja pri pronalaženju zaposlenja. Time se otvara prostor za privatne agencije koje su na svjetskom tržištu radne snage već uobičajene. Posredovanjem privatnih agencija svakog bi se dana u zemlji moglo zaposliti i do 30 tisuća osoba. Ovu informaciju iznijela je privatna svjetska agencija za posredovanje pri zapošljavanju «Adecco» koja djeluje u 60 zemalja i dnevno zapošljava 700 tisuća radnika. Riječ je o agenciji koja je, barem za sada, jedina pokazala interes za konkuriranje državnoj burzi u Hrvatskoj. Agencija bi radnicima tražila posao kod privatnih poslodavaca, ali i u državnim institucijama. Radnik bi za vrijeme koje radi bio prijavljen u agenciju koja bi mu, za obavljeni posao, isplaćivala plaću i regulirala sva druga prava iz radnog odnosa. Uslugu posredovanja pri zapošljavanju agencija bi naplaćivala od poslodavca.
U zemlji koja ima 385 tisuća nezaposlenih, najave dolaska privatnih agencija za zapošljavanje na hrvatsko tržište radne snage su svakako obećavajuće.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika