Objavljeno u Nacionalu br. 581, 2006-12-29

Autor: Miljenka Čogelja

WWW.NACIONAL.HR

Novi Nacionalov web

NAKON TEMELJITOG REDIZAJNA Nacionalova web stranica je proširena i obogaćena novim sadržajem i tehnologijama, te rubrikom Extra zone, iz koje će nastati novi portal

Redizajnirana naslovnicaRedizajnirana naslovnicaNacionalova internetska stranica nedavno je temeljito redizajnirana. Nakon izmjena portal je znatno pregledniji, jednostavniji za upotrebu te vizualno atraktivniji. Glavni urednik Nacionalove web redakcije Goran Jurić o izmjenama kaže: “Budući da statistike pokazuju da čak 90 posto posjetitelja Nacionalovih internet stranica posjeduje računala s velikim zaslonima, stranica je povećanjem širine i drukčijim razmještajem sadržaja prilagođena korisnicima s većim zaslonom.”

Dnevne vijesti, na redizajniranoj Nacionalovoj web stranici, stavljene su u prvi plan, a čitatelji ih mogu komentirati u okviru predviđenom za komentare neposredno ispod članka. Tako je omogućena jednostavnija interakcija čitatelja međusobno, ali i s novinarima web redakcije koji na taj način dobivaju uvid u interes čitatelja o nekoj vijesti. Namjera je, najavljuje Jurić, da se komentari čitatelja iz rubrike dnevnih vijesti uskoro povežu s Nacionalovim web forumom.

Dinamičnu izmjenu aktualnih dnevnih vijesti omogućuje tim mladih novinara Nacionalove web redakcije. Tako je Nacionalova internetska stranica najčešće među prvima u objavljivanju aktualnih događaja, primjerice prva je objavila završne riječi sa suđenja Hrvoju Petraču.

Novim dizajnom web stranice, kaže Jurić, omogućeno je korištenje većih fotografija, zbog čega stranica izgleda vizualno atraktivnije. To je posebno važno za novu rubriku Foto galerija na kojoj posjetitelji mogu vidjeti fotografije najzanimljivijih aktualnih događaja, koncerata, najave novih filmova te ekskluzivne fotografije s raznih premijera. U Foto galeriji Nacionalove internet stranice tako su nedavno objavljene ekskluzivne fotografije s premijera filmova “Apocalypto” Mela Gibsona i “Deja vu” Tonyja Scotta.

Članci iz tiskanog izdanja Nacionala na novouređenoj su web stranici prezentirani na efektniji način. S obzirom na to da su, prema statistikama posjećenosti, među najčitanijima do sada bile kolumne Ive Pukanića te književnice Vedrane Rudan, na novom su Nacionalovu web portalu smještene na uočljivija mjesta.

On-line izdanje Nacionala i dalje je dostupno pretplatom, a Nacionalovi urednici će za pretplatnike svakog tjedna izdvajati tri najvažnije teme iz tiskanog izdanja koje su prezentirane u posebnom okviru. Novost je, kaže Jurić, i veća količina sadržaja dostupnih onima koji nisu pretplaćeni na tiskano izdanje: “Čitatelji će u rubrici ‘Film i video’ besplatno moći pročitati kritike najnovijih izdanja filmova kritičara Deana Šoše i Damira Radića iz tiskanog izdanja Nacionala. Osim toga, u toj će rubrici redovito biti objavljivani i ekskluzivni intervjui s najvećim svjetskim filmskim zvijezdama Nacionalova novinara Deana Sinovčića te drugi aktualni filmski članci.”

Rubrika “Kultura” također će biti proširena te će se moći pročitati članci iz Nacionalove rubrike “Galerija”. U “Galeriji”, koju uređuje pisac i urednik Boris Beck, Nacionalovi novinari pišu o aktualnim predstavama, koncertima, performansima te drugim kulturnim događajima. Novost je što se u toj rubrici mogu pročitati i najnovije vijesti o glazbenoj produkciji te najave koncerata s najposjećenijeg internet muzičkog magazina u Hrvatskoj www.muzika.hr.

O još jednoj novoj rubrici Jurić kaže: “U novoj rubrici Extra zone, koja je do sada bila dio dnevnih vijesti, prenosit će se vijesti iz svijeta zabave popraćene aktualnima fotografijama. Rubrika Extra zone početna je faza portala magazina Extra, koji se trenutačno priprema.”

Jedna od novosti je i mogućnost korištenja RSS tehnologije. Nacionalov web portal, objašnjava Jurić, jedan je od rijetkih hrvatskih internet portala koji omogućuje praćenje najnovijih vijesti pomoću RSS-a: “RSS ili Rich Site Summary je format pomoću kojeg čitatelj na jednome mjestu može pročitati veliku količinu aktualnih vijesti s raznih web stranica. Pomoću specijaliziranog programa (npr. besplatni Feedreader koji se može preuzeti s http://www.feedreader.com/) čitatelj može vidjeti pregled naslova i sažetak najnovijih vijesti s različitih stranica. Klikom miša na neki od naslova otvara se cijeli članak na stranici na kojoj je vijest objavljena. Vijesti se izmjenjuju automatski, uvijek kad se promijene na stranici s koje su preneseni.”

Ekskluzivni web sadržaji na www.nacional.hr

WEB REDAKCIJA (slijeva od stražnjeg reda) tehnička podrška Ante Desanti, autor Surfa Marko Ćustić, urednik kulture Boris Beck, novinari Nina Tomljanović, Martina Zeković, Ana Kirin i Stjepan Marković, urednik weba Goran JurićWEB REDAKCIJA (slijeva od stražnjeg reda) tehnička podrška Ante Desanti, autor Surfa Marko Ćustić, urednik kulture Boris Beck, novinari Nina Tomljanović, Martina Zeković, Ana Kirin i Stjepan Marković, urednik weba Goran Jurić Jezgru Nacionalove web redakcije čini ekipa mladih novinara na čelu s urednikom Goranom Jurićem. Međutim, jaku potporu u proizvodnji sadržaja koji se ekskluzivno pojavljuje na www.nacional.hr daju i Nacionalovi novinari i kolumnisti. Tako se, primjerice, kroz članke i fotogalerije mogu pratiti svjetska putovanja Nacionalova filmskog eksperta Deana Sinovčića, koji redovito izvještava s filmskih festivala kao što su oni u Cannesu, Veneciji i Berlinu, te radi intervjue s najvećim hollywoodskim i europskim filmskim zvijezdama. Rubriku kulture na webu uređuje Boris Beck, inače pomoćnik
glavne urednice u tiskanom izdanju i urednik rubrike Galerija. Od sadržaja tiskanog izdanja Nacionala, jedan dio dostupan je besplatno svim korisnicima, primjerice kolumne Ive Pukanića i Vedrane Rudan.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika