Objavljeno u Nacionalu br. 581, 2006-12-29

Autor: Nacionalova redakcija

PREDIZBORNE KOMBINACIJE

Predsjednik Stipe Mesić za veliku koaliciju stranaka

PODRŠKA Stipe Mesića eventualnom stvaranju velike koalicije između HDZ-a i SDP-a ide u prilog prevladavanja sadašnjih stranačkih antagonizamaPODRŠKA Stipe Mesića eventualnom stvaranju velike koalicije između HDZ-a i SDP-a ide u prilog prevladavanja sadašnjih stranačkih antagonizamaPredsjednik RH Stipe Mesić nije ovih dana slučajno podržao mogućnost stvaranja velike koalicije između HDZ-a i SDP-a. Predsjednikovi suradnici potvrdili su za Nacional da je u zadnje vrijeme Mesić u više susreta s domaćim političarima promovirao ovu ideju. To je doduše napravio uz ogradu, kako je velika koalicija moguća samo ako HDZ ili SDP na izborima 2007. ne osvoje uvjerljivo više glasova od protivnika.

Predsjednik ima važnu ulogu u postizbornom razdoblju, i na Pantovčaku su uvjereni kako u studenom 2007. niti jedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu. Budući da su pred Hrvatskom presudni pregovori s EU, izuzetno važno je postići snažnu suglasnost u parlamentu oko temeljnih pitanja za što treba imati vladu koja je utemeljena na stabilnoj većini. Trenutačno sve se svodi na četiri imena koja pretendiraju na položaj premijera, a to su Ivo Sanader, Ivica Račan, Radimir Čačić, i u bitno manjoj mjeri Anto Đapić. Ono što je već sada očito, jesu male šanse da itko od njih osvoji natpolovičnu većinu i samostalno formira vladu koja neće ovisiti o volji koalicijskih partnera. Koliko god se čini da je u pitanju svojevrsna poslijeizborna formula Sanader i Đapić ili Račan i Čačić, vjerojatne su i druge kombinacije.

Neke od njih u ovom trenutku nitko ne želi javno priznati, ali u vrhovima stranaka intenzivno se razgovora o mogućnosti koaliranja pa i s najžešćim političkim protivnicima. Zato neće predstavljati iznenađenje ako krajem 2007. u istoj vladi budu sjedili Sanader i Račan ili predstavnici HDZ-a, HSP-a i HNS-a. Za sada su sve opcije otvorene, no nitko ne želi o tome javno govoriti iz straha od gubitka potpore vlastitih birača. Mesićeva operacija trebala bi prevladati sadašnje antagonizme.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika