Objavljeno u Nacionalu br. 581, 2006-12-29

Autor: Maroje Mihovilović

GUVERNATOROV TRIJUMF

Schwaryenegger pobjednik zbog razlaza s Bushom

NAJVEĆI USPJEH među republikanskim guvernerima na posljednjim američkim izborima postigao je Arnold Schwarzenegger, i to zbog svoje umjerene politike, iako su mu mnogi tijekom prvog mandata proricali propast

ARNOLD SCHWARZENEGGER Za sebe kaže da je 'financijski konzervativac, socijalni umjerenjak i progresist u očuvanju okoliša'ARNOLD SCHWARZENEGGER Za sebe kaže da je 'financijski konzervativac, socijalni umjerenjak i progresist u očuvanju okoliša'Inauguracija ponovno izabranog guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera neće biti odgođena, održat će se 5. siječnja, ali će se on pojaviti sa štakama, jer je prošle subote u skijaškom centru Sun Valley u Idahu slomio desnu natkoljenicu. U utorak su mu u Kaliforniji ugradili metalne dodatke kako bi mu učvrstili kost. Za nekoliko dana hodat će sa štakama, pa sa štapom. Schwarzenegger ima 59 godina, ali vrlo je snažan i zdrav pa liječnici vjeruju da će se oporaviti već za šest tjedana. A nedavno su mu sa 12 šavova zašili gornju usnicu nakon što se motociklom zabio u automobil.

Schwarzeneggerova inauguracija, kojom će početi njegov drugi guvernerski mandat, bit će odavanje počasti njegovu političkom uspjehu. Na izborima početkom studenoga - s prednošću od 17 posto - pobijedio je svog demokratskog suparnika. Na tim izborima za Kongres i guvernere bila je to jedna od najuvjerljivijih pobjeda republikanaca, koji su na njima inače prošli katastrofalno. Schwarzenegger je pokazao da Amerikanci ne mrze republikance zbog toga što su republikanci, nego zbog njihove sadašnje glupe, tvrde politike, te da će dati povjerenje i republikanskom političaru ako vodi pametnu, umjerenu politiku kakvu birači žele, pa čak i u Kaliforniji gdje su u većini demokratski birači. Njegov je uspjeh još veći jer su mu prije samo godinu dana ankete davale male izglede za pobjedu.

Nakon pobjede u studenome Schwarzenegger je rekao da se u politiku ne smije ulaziti stranački, da nije važno tko je republikanac, a tko demokrat, nego je važno postići suglasnost o onome što birači žele. On je u svojoj politici povezao ono što je birače najviše zanimalo iz programa svih stranaka te je za sebe rekao da je “financijski konzervativac, socijalni umjerenjak i progresist u očuvanju okoliša”. Mjesto guvernera prije tri godine preuzeo je u trenutku jedne od najvećih financijskih kriza te bogate savezne države, kad se činilo da će Kalifornija bankrotirati. Rekao je da će srediti kalifornijske financije, ali da neće povećavati poreze, što je i ostvario potičući privredu i tako povećavajući državne prihode. Pokrenuo je i niz akcija kako bi se povećala socijalna sigurnost, posebno u zdravstvenoj zaštiti i školstvu. A u očuvanju okoliša, za što su kalifornijski građani posebno zainteresirani, čak se sukob i s predsjednikom Bushom, posebno u vezi s ograničenjem ispuštanja štetnih plinova u atmosferu.


Dok je Bush protivnik bilo kakvog američkog ograničavanja, zbog čega je povukao američki potpis s važnog sporazuma iz Kyota, koji je 1997. potpisao njegov prethodnik Clinton, Schwarzenegger je kroz zakonodavna tijela Kalifornije proveo zakon kojim se smanjuje emisija štetnih plinova čak i bržim tempom nego prema protokolu iz Kyota. Schwarzenegger se zbog toga sukobio s vodstvom vlastite stranke u Kaliforniji i dogovarao se s formalnim protivnicima iz Demokratske stranke, koji u zakonodavnim tijelima Kalifornije imaju većinu. U rujnu je ovako objasnio svoju odluku: “Na problem štetnih plinova i na globalno zatopljenje, koje je zbog toga uslijedilo, ne smije se gledati kao na političko pitanje. Ta se tema tiče čovječanstva u cjelini. A ako se politika borbe protiv globalnog zatopljenja kosi s onim za što se zalaže Bushova administracija, neka tako i bude.”

Dodao je: “Kalifornija je uvijek bila predvodnik u mnogim stvarima. Globalno zatopljenje jedno je od tih pitanja koja treba riješiti, ono nije nešto što se dogodi iznenada poput potresa, polako nam prijeti. Pola stupnja više temperature od jedne do druge godine, malo povišenje razine oceana, topljenje ledenjaka, a ako ništa ne činimo, postat će prekasno.”

Dok je on umanjivao politički aspekt razdora s Bushom, u Bijeloj kući i u centrali Republikanske stranke bili su vrlo nezadovoljni tim njegovim potezom, jer je rušio Bushov autoritet, i to u vrlo nezgodnom razdoblju, u mjesecima prije izbora za Kongres. Kalifornija je ekonomski najjača savezna država. Kad bi bila neovisna, po ekonomskoj snazi bila šesta zemlja svijeta. Ona je američki privredni lider pa je mnoge druge savezne države slijede. Bush je neprestano dokazivao da ne smije prihvatiti protokol iz Kyota jer ograničavajući emisiju plinova ograničava potrošnju fosilnih energenata, a time i američku privredu. Schwarzenegger je svojom mjerom, koju je podržao i znatan segment kalifornijske privrede, pokazao da Bushova teza ne stoji. I neke druge savezne države slijedit će primjer Kalifornije pa je time poprilično narušen Bushov autoritet.

Bilo je to vrlo promišljeno. Schwarzenegger je svoj prvi guvernerski mandat 2003. počeo relativno loše, popularnost mu je padala, u prvom redu jer se bahato obračunavao sa sindikatima zaposlenika u javnim službama, kako bi ograničio javnu potrošnju i uravnotežio budžet savezne države Kalifornije, koja je bila pred bankrotom.

Iako je 2003. uvjerljivo pobijedio na guvernerskim izborima, popularnost kod birača uskoro mu je sa 75 pala ispod 50 posto. Okrenule su mu leđa i bolničarke, zbog njegove seksističke izjave koju je dao nezadovoljan što su tražile poboljšanje radnih uvjeta. Rekao je da je to zbog kalifornijskih budžetskih ograničenja nemoguće te da će ih od toga odvratiti “udaranjem po guzici”. Useljenici su mu, nakon što je zatražio da se “potpuno zatvore granice prema Meksiku”, predbacili da je zaboravio da je i sam imigrant iz Austrije. Zgroženi su bili i roditelji, koji su mu dali svoj glas jer je obećao da kao guverner neće dopustiti kresanje troškova za obrazovanje, a potom je ipak predložio znatno smanjenje školskih budžeta, iako su škole u Kaliforniji dobivale manje novca nego u većini drugih saveznih država. Njegovi protivnici iz Demokratske stranke najavili su da će ga srušiti na sljedećim izborima. Loš znak za njega bio je i njegov poraz u studenome 2005. kad je raspisao referendum o nekoliko pitanja.

Prije godinu dana popularnost mu je pala na samo 36 posto pa je shvatio da će političku budućnost osigurati samo snažnim političkim zaokretom, odmakom od Bushove politike, prateći što građani žele.

DOK JE TRAJALA LJUBAV Schwarzenegger s predsjednikom Georgeom W. Bushom u Ohiu prije dvije godine: razlaz je nastupio jer se kalifornijski guverner ne slaže s politikom ignoriranja globalnog zatopljenja, koju aktivno provodi Bijela kućaDOK JE TRAJALA LJUBAV Schwarzenegger s predsjednikom Georgeom W. Bushom u Ohiu prije dvije godine: razlaz je nastupio jer se kalifornijski guverner ne slaže s politikom ignoriranja globalnog zatopljenja, koju aktivno provodi Bijela kućaU Kaliforniji republikanci osvajaju vlast samo ako demokrati tako zabrljaju da ih birači kazne izborom nekog republikanca. I Schwarzenegger je izabran za guvernera samo zato što je njegov prethodnik iz Demokratske stranke saveznu državu odveo gotovo u propast pa birači nisu više htjeli nijednog demokrata za guvernera. Ali Schwarzenegger, koji je u prvom redu zbog svojih stavova o poreznoj politici formalno republikanac, dijeli mnoge stavove liberalne većine u Kaliforniji, nad kojima se tvrdokorni republikanci uglavnom zgražaju. Schwarzenegger je pristaša prava na pobačaj, nije protivnik homoseksualnih brakova, podržava istraživanje matičnih stanica, snažno podržava socijalne programe za pomoć mladima, smatra da država treba mnogo više financirati obrazovanje, zagovara i mnoge druge stvari za koje se zalažu demokrati. Očuvanja atmosfere od zagađenja samo je jedna od političkih tema oko kojih se Schwarzenegger ne slaže s Bushom.

Zato što je snažno promovirao upravo ove teme, u posljednjih godinu dana popularnost mu je narasla na 50 posto i nastavila rasti i dalje, posebno nakon ograničenja emisije štetnih plinova, što podržava čak 80 posto građana Kalifornije.

Analitičari su već početkom jeseni procjenjivali da će još jednom pobijediti na guvernerskim izborima. Čak su tvrdili mu pobjedu svojom nepopularnošću može omesti samo predsjednik Bush, jer je Schwarzenegger u stranci čovjeka koji je SAD uvukao u nepopularni rat u Iraku. A on se još jače distancirao od Busha. Čak je javno rekao da će odbiti ponudu iz Bijele kuće da Bush dođe u Kaliforniju agitirati za njega: “On je ovdje odviše nepopularan. Zašto bi mi dolazio pomagati kad se za izbore ja sam mogu pobrinuti, to je stvar isključivo između mene i naroda Kalifornije.”

Schwarzenegger je dobio 56 posto glasova, a njegov demokratski suparnik samo 39. Mnogi američki komentatori priznaju mu da je to bio njegov veliki osobni trijumf i da je on primjer kako bi se trebala ponašati Republikanska stranka. Njen je veliki problem što zarobljena u neokonzervativnom konceptu Busha, njegova potpredsjednika Dicka Cheneyja i drugih rigidnih konzervativaca. Toga se treba odreći, a Schwarzenegger je za to imao hrabrosti, svjestan da bi njegov primjer trebao nadahnuti i druge republikanske političare, posebno one u Kongresu, da utječu na mijenjanje državne politike. O tome je počeo i javno govoriti.

Upravo zato što je riječ o njegovom osobnom trijumfu, za koji on smatra da ima šire značenje, želi da se inauguracija održi kako je najavljeno, unatoč njegovoj skijaškoj nezgodi. Nakon pobjede, parafrazirajući filmsku terminologiju, podsjećajući da je glumio u filmovima koji su imali nastavke, kao “Terminator” i “Conan”, on je rekao: “Ja sam uvijek obožavao raditi nastavke. Ali ovo je nedvojbeno moj najdraži nastavak.”

Nakon novog četverogodišnjeg mandata više se neće moći kandidirati za guvernera. Mnogi se pitaju hoće li se vratiti filmu ili će se 2010. kandidirati za Senat. Ima čak i onih koji smatraju da bi se zbog njega trebao promijeniti članak ustava koji zabranjuje da se na predsjedničkim izborima kandidiraju oni koji nisu rođeni u SAD-u. To njemu, rođenom u Austriji, onemogućava da postane američki predsjednik, iako je američki državljanin već 23 godine. U emisiji “Meet The Press” na NBC-ju voditelju je rekao: “Pogledajte samo što sam sve postigao iako sam bio useljenik, došljak u Kaliforniju, u Ameriku. Ja sam guverner Kalifornije, bio sam najbolje plaćeni glumac, akcijska zvijezda, prvak u body buildingu, zaradio sam milijune dolara, imam najdivniju obitelj, fantastičnu suprugu, prekrasnu djecu. Ljudi raspravljaju o promjeni ustava, ali ja mislim da se to neće dogoditi za mog života. Neka američki građani o tome rasprave u budućnosti, ali ne zbog mene. Ja sam zadovoljan onim što sam postigao.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika