30.12.2006. / 10:45

Autor: Stjepan Marković

IRAK

Obješen Saddam Husein

Iračke vlasti Sadamovo tijelo neće predati njegovoj obitelji, već će ga pokopati u anonimnom grobu

Bivši irački predsjednik Saddam Husein obješen je rano jutros unutar sigurnsnog kompleksa u sjevernom predgrađu Bagdada, Ovu informaciju za medije potvrdio je zamjenik iračkoga ministra vanjskih poslova. Prema informacijama koje je objavila iračka televizija Saddam je obješen u subotu oko 6 sati ujutro, a pogubljenju su prisustvovali predstavnici iračkoga premjera i muslimanski svećenik. Zamjenik ministra je opovrgao informaciju da su Sadamov polubrat Barzan al-Tikriti i bivši predsjednik Revolucionarnog suda Awad al-Bandar također pogubljeni, datum njihove egzekucije još nije određen, ali vjerojatno ih neće pogubiti za vrijeme trajanja Kurban-bajrama. Svu trojicu je irački sud 5. studenog proglasio krivim i osudio na smrt vješanjem zbog ubojstva 148 šiita u Dujali 1982. godine.

Svjedok pogubljenja, savjetnik za nacionalnu sigurnost Mouwafak al-Rubaie, rekao da je prije pogubljenja Saddam izrekao nekoliko parola, no da izgledao vrlo utučeno i slomljeno. Dok mu je sudac čitao presudu u ruci je držao primjerak Kuurana. Krvnik mu je stavio omču oko vrata, a kad je htio mu staviti kukuljicu preko glave Saddam je to odbio.

Prema američkoj televizijskoj postaji CNN, iračke vlasti Sadamovo tijelo neće predati njegovoj obitelji, već će ga pokopati u anonimnom grobu. Sadamova kćerka je prije pogubljenja objavila kako bi željela da tijelo njezina oca bude privremeno pokopano u Jemenu, sve dok ne završi "okupacija Iraka".

Američke i iračke trupe su na povišenom stupnju pripravnosti, također su Amerikanci povisili sigurnosne mjere u svim svojim veleposlanstvima diljem svijeta. Američki predsjednik George Bush pozdravio je pogubljenje, nazvavši ga prekretnicom u izgradnji demokracije u Iraku, no upozorio je da to neće biti kraj nasilju.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika