02.01.2007. / 09:52

Autor: Ana Kirin

UJEDINJENI NARODI

Ban Ki-moon na čelu UN-a

Južnokorejski korejski diplomat Ban Ki-moon u ponedjeljak je stupio na dužnost novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Kao osmi čelni čovjek svjetske organizacije od njezinog osnivanja, Ban Ki-moon suočen je s nizom globalnih izazova od širenja nuklearnog oružja, genocida u Darfuru, pandemije AIDS-a do nastavka reformi UN-a koje je započeo njegov prethodnik Kofi Annan. Dosadašnji ministar vanjskih poslova Južne Koreje, 62-godišnji Ban najavio je kako će rješavanje problema vezanih uz nuklearni program Sjeverne Koreje biti jedan od njegovih prioriteta. Najavio je da će putovati u Pjongjang kada bude potrebno, te upozorio da s tim izoliranim komunističkim režimom treba pregovarati, a ne samo kažnjavati ga sankcijama. U govoru nakon polaganja prisege 14. prosinca, Ban Ki-moon je najavio da će "nastojati djelovati kao onaj koji harmonizira i gradi mostove", kako bi u svom mandatu pridonio "mirnijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu za buduće naraštaje".

Ban Ki-moon je službeno postao glavnim tajnikom UN-a 1. siječnja, no tim povodom nije predviđena nikakva službena ceremonija. Novi glavni tajnik u nedjelju je imenovao dva ključna člana svoje ekipe, predstojnika ureda i glasnogovornika. Za predstojnika ureda odabrao je indijskog veleposlanika Vijaya Nambiara, koji je do sada bio posebni savjetnik Kofija Annana, i savjetnik indijskog vijeća za Nacionalnu sigurnost. Glasnogovornica glavnog tajnika bit će Michelle Montas, novinarka iz Haitija, koja također ima iskustvo rada u UN-u, gdje je vodila radio program UN-a na francuskom jeziku.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika