02.01.2007. / 13:31

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Primjena novih zakona u 2007.

Zakonom o kreditnim unijama i izmjenama Zakona o bankama želi se stati na kraj lihvarenju i visokim kamatnim stopama, te rješiti problematično poslovanje štedno-kreditnih zadruga

S početkom 2007. godine jedinicama lokalne i područne samouprave u cijelosti će pripasti prihodi od poreza na dohodak, a prihodi od poreza na dobit bit će prihodi države, a uz te izmjene Zakona o financiranju lokalnih jedinica počet će i primjena novog zakona o poticanju ulaganja, kao i primjena niza novih ili izmijenjenih zakona iz područja financija, bankarstva i sl.

U prvim danima 2007. na snagu će stupiti i izmjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama po kojem će svaka županijska luka morati osigurati poseban dio za ribarske i druge brodove koji obavljaju neku gospodarsku djelatnost.Također na snagu stupaju i izmjene Zakona o nadzoru državne granice koje omogućavaju da hrvatski ribari ulaze u ZERP bez obavljanja carinske kontrole, ako se u roku 36 sati vrate u svoju matičnu ili drugu hrvatsku luku.
U poreznom sustavu s početkom 2007. počinje i primjena izmjena Zakona o porezu na dobit kojima su iz tog Zakona brisane odredbe o poreznim olakšicama za ulaganja u nova zapošljavanja, dodatno obrazovanje, te istraživanje i razvoj.

Potpore pak za poticanje zapošljavanja, stručne izobrazbe i usavršavanju zaposlenika, poticanje tehnološko-razvojnih aktivnosti, predviđene su novim Zakonom o poticanju ulaganja. Za razliku od dosadašnjeg zakona u kojem nije bilo restrikcija što se tiče djelatnosti u koje se ulaže, prema novom zakonu poticale bi se samo proizvodno-prerađivačke, tehnološko-razvojne, te djelatnosti strateških aktivnosti poslovne podrške, poput centara za razvoj softwarea.

Novost je i da bi poticaje mogla ostvariti ne samo novoosnovana već i postojeća trgovačka društva, a Zakonom je predviđeno šest vrsta poticajnih mjera - porezne i carinske povlastice, te potpore za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta, obrazovanja i sl. Tako od početka ove godine poticaji za otvaranje novih radnih mjesta mogu iznositi od 1.500 do 3.000 eura, a ovisili bi o stopi nezaposlenosti u određenoj županiji. Povećanje poticaja u ovoj godini, temeljem izmjena Zakona o državnim potporama u poljoprivredi, očekuje i poljoprivrednike za određene ratarske kulture, primjerice za raž, za proizvodnju uljane repice namijenjene proizvodnji biodizela, kao i za tov junadi iz domaćeg uzgoja ili sustav krava-tele.

Za hrvatske šećerane pak početak 2007. znači i početak primjene carinskih kvota za izvoz hrvatskog šećera - Protokolom o izmjeni SSP-a bescarinski izvoz hrvatskog šećera na tržište EU ograničen je na najviše 180 tisuća tona godišnje.

S početkom 2007. u hrvatski će bankovni sustav biti uvedena dva nova institucionalna oblika - kreditne unije i štedne banke.
Zakonom o kreditnim unijama i izmjenama Zakona o bankama želi se ustvari stati na kraj lihvarenju i visokim kamatnim stopama, te rješiti problematično poslovanje štedno-kreditnih zadruga. Tako će se štedno-kreditne zadruge, njih nešto više od 120, morati transformirati ili u kreditne unije, ili štedne banke, a ne učine li to u zakonom propisanim rokovima slijedi im prisilna likvidacija.

S prvim danom 2007. na snagu stupaju i izmjene Carinskog zakona, a od kraja 2006. i početkom 2007. primjenjuje se još niz zakona, primjerice novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se regulira i radno vrijeme ugostiteljskih objekata, Zakon o leasingu kojim se leasing društvima izričito zabranjuje kreditiranje, ili izmjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira kojim se uvode i novi financijski instrumenti, tzv. izvedenice.
Kako su u Narodnim novinama objavljeni tijekom prosinca 2006. na snagu su u posljednjem mjesecu prošle godine, ili će početkom ove godine stupiti i izmjene zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, o deviznom poslovanju, ili Zakon o sustavu financijskih kontrola u javnom sektoru.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika