20.05.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

MOGUĆA JE POJAVA NOVIH SMRTONOSNIH VIRUSA


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako bi se nove smrtonosne bolesti mogle razviti s pojavom SARS-a, poruka je s njihove godišnje skupštine koja je održana u Ženevi. Ujedno su apelirali na vlade država da prisnije surađuju kako bi se smanjila opasnost daljnjeg širenja bolesti.
David Heymann, šef odjela za zarazne bolesti, izjavio je novinarima kako su pojave novih virusa gotovo neizbježne. Najviše bi se trebali zabrinuti zbog pojave smrtonosnih gripa. Zadnja pandemija gripe dogodila se 1919. godine i uzela je 40 milijuna života diljem svijeta. SARS je do sada usmrtio oko 700 ljudi, dok ih je oko 8.000 zaraženo, uglavnom u Aziji. Doktor Guenael Rodier, šef odjela za nadzor zaraznih bolesti, rekao je novinarima da bi broj žrtava od SARS-a bio puno veći da se radilo o gripi, a ne o virozi. Zbog toga što se gripa puno brže i lakše širi.
“Nikada prije nije bilo jasnije da budućnost zdravstva leži u bliskoj međudržavnoj suradnji”, rekla je glavna direktorica SZO-a Gro Harlem Brundtland i za kraj dodala “Niti jedna država sama ne može naći rješenje za potrebe zdravstva u cijelom svijetu”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika