03.01.2007. / 14:54

Autor: Martina Zeković

ITALIJA

Italija za globalnu zabranu smrtne kazne

Italija, koja je upravo preuzela rotirajuće mjesto u Vijeću sigurnosti, namjerava u lobiranje za tu zabranu uključiti 85 zemalja koje su u prosincu potpisale deklaraciju o tom pitanju

Nakon snimaka pogubljenja Saddama Husseina koje su šokirale svijet, talijanski političari svih orijentacija na čelu s premijerom Romanom Prodijem, izrazili su zgražanje nad Saddamovim smaknućem te su odlučili da će se u UN-u zauzeti za globalnu zabranu smrtne kazne. Pod pritiskom jednog 76-godišnjaka koji već tjedan dana štrajka glađu prosvjedujući protiv Sadamova smaknuća, Prodi je najavio da će Italija zatražiti da UN uvede "univerzalni moratorij" na izvršenje smrtne kazne.

Italija, koja je upravo preuzela rotirajuće mjesto u Vijeću sigurnosti, namjerava u lobiranje za tu zabranu uključiti 85 zemalja koje su u prosincu potpisale deklaraciju o tom pitanju. Iračka je pak vlada Italiju optužila za licemjerje obzirom da su fašističkog vođu Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata ubili partizani i objesili ga na trgu u Milanu 1945. godine. Praunuka bivšeg fašističkog diktatora Alessandra Mussolini izjavila je da joj se "sledila krv u žilama" kada je vidjela snimke Sadamova pogubljenja. "Istog trena kroz glavu su mi prošle slike mog pradjeda, čije je lice također bilo javno izloženo radi zabave", rekla je Alessandra.

BAN KI-MOON, novi glavni tajnik UN-a smatra kako je pitanje ukidanja smrtne kazne u isključivoj nadležnosti suverenih država. To je razbjesnilo mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i protivnike smrtne kazne. Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan bio je poznat kao vatreni zagovornik ukidanja smrtne kazne, a taj je stav službenu potvrdu našao i u izostanku te krajnje mjere u statutima UN-ovih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

Vezane vijesti

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Bivša košarkaška zvijezda Dennis Rodman kažnjen je sa 104 sati društveno korisnog rada zbog neplaćanja alimentacije, objavio je sud Orange Countyja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika