04.01.2007. / 12:35

Autor: Nina Tomljanović

BAGDAD

Uhićen i drugi osumnjičeni za snimanje Sadamova pogubljenja

''Uhitili smo dvije osobe koje se upravo ispituju u sklopu pokrenute istrage. Obje su osobe zaposlenici ministarstva pravosuđa'', te su 30. prosinca prisustvovale Sadamovu pogubljenju, rekao je Al-Askari

Iračke vlasti uhitile su dvojicu dužnosnika ministarstva pravosuđa u sklopu istrage o piratskoj video-snimci pogubljenja bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, prikazanoj na internetskim stranicama, izvijestio je u četvrtak šijitski zastupnik blizak premijeru Sami al-Askari.

''Uhitili smo dvije osobe koje se upravo ispituju u sklopu pokrenute istrage. Obje su osobe zaposlenici ministarstva pravosuđa'', te su 30. prosinca prisustvovale Sadamovu pogubljenju, rekao je Al-Askari. "Za sada nije podignuta nikakva optužnica protiv dvojice uhićenih", rekao je Al-Askari, ne precizirajući jesu li dvojica uhićenih osumnjičena zbog snimanja piratske video-snimke ili zbog uvreda i provokacija što su ih izgovorili bivšem diktatoru neposredno prije vješanja.

Jedan irački dužnosnik koji je prisustvovao pogubljenju kazao je kako su neke osobe prisutne u prostoriji za pogubljenje plesale oko mrtvog tijela. Emitiranje snimke pogubljenja na internetskim stranicama šokiralo je iračku sunitsku zajednicu i mnogih drugih dužnosnika u svijetu.

Irački premijer Maliki je naredio otvaranje istrage kojom će se otkriti tko je snimio pogubljenje mobilnim telefonom, tko su osobe koje su snimku pustile na internetskim stranicama, kao i identitet osoba koje su izvikivale uvrede.

Vezane vijesti

Irak vodeći u svijetu po izvršenju smrtnih kazni

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, u petak, 20. travnja, objavila je kako je Irak zemlja, vodeća po izvršenju smrtne kazne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika