04.01.2007. / 14:52

Autor: Stjepan Marković

SOMALIJA

Amerika poslala ratne brodove

Američki ratni brodovi patroliraju somalijskom obalom kako bi spriječili poražene islamiste da se povuku u Keniju. Prijelazna vlada Somalije zatražila je od Kenije da zatvori svoje granice kako bi spriječili ulazak islamista. Kenija je na granicu rasporedila tenkove i helikoptere, no njihov ministar vanjskih poslova Raphael Tuju izjavio je da granica nije u potpunosti zatvorena jer će u zemlju puštati izbjeglice. Islamisti se nalaze u močvarnom području na jugozapadu zemlje i poručuju da će se nastaviti boriti gerilskim ratom.

Predsjednik Ugande, Yoweri Museveni, doputovao je u Etiopiju kako bi sudjelovao na razgovorima o formiranju afričkih stabilizacijskih trupa. Strahuje se da će Somalija ponovno pasti u kaos i bezvlašće u kojem je bila prije nego što su islamisti preuzeli vlast u zemlji. U nekim dijelovima zemlje su primijećene naoružane skupine koje zaustavljaju vozila na cesti i pljačkaju ih.

Islamisti poznati kao Savez islamskih sudova zaustavili su anarhiju u zemlji, a povezivalo ih se s al-Qaidom zbog čega su se našli na udaru Amerike i Etiopije.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika