04.01.2007. / 15:01

Autor: Ana Kirin

BiH

Postignut dogovor o formiranju vlasti

Predstavnici sedam političkih stranaka u srijedu su postigli dogovor o novoj koaliciji koja će vladati zemljom u naredne četiri godine, a za novog mandatara vlade izabran je predstavnik srpskog naroda Nikola Špirić

Više od tri mjeseca nakon izbora, napokon je riješena politička kriza u Bosni i Hercegovini koja je blokirala provedbu nužnih reformi. Predstavnici sedam političkih stranaka u srijedu su postigli dogovor o novoj koaliciji koja će vladati zemljom u naredne četiri godine, a za novog mandatara vlade izabran je predstavnik srpskog naroda Nikola Špirić, kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

Koalicija stranaka, od kojih su neke u proteklim mjesecima bile oštro suprotstavljene, posebice oko pregovora o ustavnim promjenama, okupit će i predstavnike HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., što je do sada bio glavni kamen spoticanja pri pregovorima o uspostavi izvršne vlasti. Prema dogovoru postignutom u srijedu, hrvatski predstavnici bit će na čelu ministarstava pravosuđa, financija i trezora te prometa i komunikacija. Dogovorom to nije izrijekom definirano, no pretpostavlja se kako će HDZ BiH imati dva, a HDZ 1990. jednog ministra. Mediji navode kako je ovom kompromisu prethodila mučna rasprava tijekom koje je u nekoliko navrata prijetila opasnost da predstavnici jednog od dva HDZ-a napuste sastanak. Mediji također javljaju kako je iznenađenje to što je u pregovorima sudjelovala i stranka 'Radom za boljitak', braće Lijanovići. Ta stranka neće imati ministre u budućem Vijeću ministara BiH ali će biti dio nove parlamentarne većine.

Vodeće bošnjačke stranke - Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH tek trebaju dogovoriti točnu raspodjelu ministarskih mjesta rezeviranih za bošnjačke predstavnike. Izvjesno je jedino kako je najozbiljniji kandidat za ministra vanjskih poslova biti Sven Alkalaj iz Stranke za BiH, sadašnji veleposlanik BiH pri NATO-u. Bošnjaci će biti i na čelu ministarstava sigurnosti i obrane te ljudskih prava dok je za Srbe rezervirano ministarstvo vanjske trgovine te civilnih poslova.

Prvi konkretni korak ka uspostavi nove vlasti, izbor članova kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koji će se rotirati na mjestu predsjedatelja, najavljen je za naredni tjedan. Tri mjesta podijelit će Stranka za BiH, HDZ BiH i Stranka nezavisnih socijaldemokrata.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika