04.01.2007. / 15:42

Autor: Ana Kirin

TERORIZAM

U rujnu 2005. osnovana al-Qaida za Sjevernu Europu

U računalu Mirsada Bektaševićea, kojemu se na Sudu BiH sudi za terorizam, pronađen je folder napisan arapskim slovima, iz kojeg se dalo zaključiti kako je u rujnu 2005. godine osnovana al-Qaida za Sjevernu Europu

Na Sudu BiH u Sarajevu u srijedu je nastavljeno suđenje Mirsadu Bektaševiću, Abdulkadiru Cesuru i Bajri Ikanoviću, optuženima za terorizam, te Senadu Hasanoviću, koji se tereti za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari. Saslušan je svjedok obrane Mirza Jamaković, vještak za eksplozivne naprave, koji je rekao kako je predmet njegove analize bilo oko 30 kilograma privrednog eksploziva, koji je pronađen u hadžičkoj šumi Gaj i stanu u Poligonskoj ulici, te detonatorska kapsula.

Tužilaštvo je u srijedu predočilo telefonske razgovore koje su u Danskoj vodili Bektašević i Cesur, kao i hard diskove iz njihova stana, piše Večernji list. U Bektaševićevu računalu pronađen je folder napisan arapskim slovima, iz kojeg se dalo zaključiti kako je u rujnu 2005. godine osnovana al-Qaida za Sjevernu Europu. U folderu Abu Imad, koji je također pronađen u njegovu računalu, nalazila se Bektaševićeva fotografija. I u računalu Abdulkadira Cesura pronađeni su videozapisi koji veličaju terorističke vođe, džihad, napadače na Svjetski trgovački centar. U njima se, kako je rekao tužitelj Ahmed Helebić, nalazi dosta propagandnog materijala.

Mirsada Bektaševića, švedskog državljanina, i Abdulkadira Cesura, državljanina Danske turskog porijekla, u optužnici se tereti da su od eksploziva, koji im je nabavio Bajro Ikanović od Amira Bajrića i Senada Hasanovića, napravili tzv. samoubojiti pojas koji su namjeravali koristiti u terorističkom napadu u BiH ili nekoj drugoj zemlji, što su i najavili u pronađenom videozapisu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika