04.01.2007. / 19:00

Autor: Ana Kirin

TERORIZAM

Mula Omar tvrdi da godinama nije vidio bin Ladena

"Niti sam ga vidio, niti sam se trudio to postići, no molim za njegovo zdravlje i sigurnost", odgovorio je talibanski zapovjednik mula Mohamad Omar

Talibanski zapovjednik mula Mohamad Omar izjavio je kako godinama nije vidio svog saveznika Osamu bin Ladena. "Niti sam ga vidio, niti sam se trudio to postići, no molim za njegovo zdravlje i sigurnost", odgovorio je Omar putem elektronske pošte na pitanje Reutersu.

U prvoj polovici 2006. godine bilo je objavljeno oko šest audiovrpci s porukama bin Ladena, ali zadnja videosnimka nekad prvog čovjeka al-Qaide nastala je krajem 2004. godine. Spekulacije o narušenom zdravlju bin Ladena ili o tome gdje bi se on mogao kriti, kulminirale su u rujnu kada je francuski pokrajinski list objavio da je bin Laden umro od tifusa u kolovozu. Nekoliko vlada i obavještajnih agencija odbacilo je takve navode ustvrdivši da za to nema dokaza kao što nema dokaza o tome gdje bi se bin Laden mogao kriti.

Bogati Saudijac bin Laden financijski je pomogao talibane otkako je doselio u Afganistan sredinom 90-ih, a prema nekim navodima čak je oženio jednu od Omarovih kćeri kako bi učvrstio savez. Sjedinjene Države ponudile su 25 milijuna dolara nagrade za bin Ladena te 10 milijuna za Omara. Smatra se da se bin Laden najvjerojatnije krije u teško dostupnom pograničnom području između Pakistana i Afganistana u zoni plemena koja se protive američkoj prisutnosti i NATO-ovim snagama u Afganistanu.

Hamid Mir, istaknuti pakistanski novinar koji je intervjuirao bin Ladena nedugo nakon bombaških napada 11. rujna, drži, pozivajući se na na svoje izvore, da su mula Omar i bin Laden u kontaktu.

Vezane vijesti

Bin Laden potrošio svoje bogatstvo financirajući džihad

Bin Laden potrošio svoje bogatstvo financirajući džihad

Utemeljitelj al-Kaide Osama bin Laden je potrošio svoje bogatstvo financirajući džihad i posebice atentate 11. rujna, rekao je šef mreže Ajman… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika