05.01.2007. / 10:01

Autor: Nacionalova redakcija

ZDRAVSTVO

Promjena liječnika tijekom cijele godine

Svi osiguranici biraju liječnika na najmanje godinu dana, a nakon toga mogu ga mijenjati ako njime nisu zadovoljni

Umjesto molbi i obrazloženja o razlozima transfera kod drugog doktora o čemu se obično odlučivalo na prelasku iz stare u novu godinu, sada se promjena liječnika obavlja jednostavnije. "Dovoljno je kod novoizabranog liječnika uzeti obrazac i popunjenoga ga ostaviti u područnom uredu", rekla je Vesna Dulibić, zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Obrazloženja je moguće analizirati i kasnije jer načelo slobodnog odabira znači da osoba može promijeniti liječnika i samo na temelju toga što mu se dosadašnji liječnik "ne sviđa", prenosi Vjesnik.

"Aktualni poziv za odabir novog liječnika odnosi na natječaj za otvaranje ambulanti tamo gdje ih nedostaje, radi popunjavanja mreže primarne zdravstvene zaštite. Osiguranici se, ako žele, mogu opredijeliti za njih, čime im pomažu da skupe minimalni broj pacijenata kako bi ispunili uvjete za sklapanje ugovora s HZZO-om", izjavila je Dulibić. Svi osiguranici biraju liječnika na najmanje godinu dana, a nakon toga mogu ga mijenjati ako njime nisu zadovoljni. To se odnosi na obiteljske liječnike, ginekologe, pedijatre i stomatologe. Isto načelo vrijedi i za specijalističko-konzilijarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu uz jedno ograničenje. Naime, pacijent može kod bilo kojeg specijalista, ali ga liječnik u primarnoj upućuje u najbližu bolnicu gdje se obavljaju potrebne pretrage i zahvati, a želi li u neku drugu bolnicu mora sam snositi troškove putovanja. Osiguranici se zbrinjavaju (liječe) u najbližoj ustanovi o trošku HZZO-a.

Vezane vijesti

Nenad Korkut novi šef Službe za odnose s javnošću HZZO-a

Nenad Korkut novi šef Službe za odnose s javnošću HZZO-a

Odlukom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) novim rukovoditeljem Službe za odnose s javnošću HZZO-a imenovan je Nenad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika