05.01.2007. / 10:26

Autor: Stjepan Marković

NOVAC

Arapski fondovi "teški" 1500 milijardi dolara

Vjerojatno najveći investicijski fond na svijetu Abu Dhabi Investment Authority ili, kraće, ADIA, raspolaže s 700 milijardi dolara

Investicijski fondovi naftom bogatih arabijskih zemalja raspolažu s 1500 milijardi dolara, javlja Poslovni dnevnik. Rekordne cijene nafte, koja je ovoga ljeta dosegla 78 dolara po barelu, pune blagajne tih država. Novac se skuplja u nekoliko investicijskih fondova poput Gulf Cooperation Council (GCC), Kuwait Investment Authority (KIA), Saudi Arabian Monetary Authority, Qatar Investment Authority (QIA), Dubai International Capital te vjerojatno najveći investicijski fond na svijetu Abu Dhabi Investment Authority ili, kraće, ADIA, na čijim računima se nalazi više od 700 milijardi dolara.

Nekada se novac zarađen prodajom nafte najviše ulagao u SAD, no nakon dolaska George Busha u Bijelu kuću, razvila se određena apatija prema Americi što je preusmjerilo novac prema Londonu. Bogati Arapi investiraju u luksuzne nekretnine, kompanije, ali i nogometne klubove. Tako je Dubai International Capital ponudio gotovo milijardu dolara za Liverpool. Inače, taj je dubajski fond lani kupio lanac hotela Travelodge, vlasničke udjele u banci Standard Chartered i DaimlerChrysleru vrijedne nekoliko milijardi dolara, kupljena je i britanska građevinska tvrtka Doncaster kako bi izgradila aeronautički konglomerat u Dubaiju. Nadalje, Dubai Ports World je za gotovo osam milijardi kupio američku kompaniju koja upravlja britanskim i američkim lukama P&O što je izazvalo veliko negodovanje u SAD-u gdje su mnogi nastojali blokirati ovu akviziciju što je u konačnici primoralo DPW da proda upravljanje pristaništima.

Ulaganje «peto dolara» danas je izrazito bitno za svjetsku ekonomiju, jedan su od glavnih izvor financiranja hedge fondova, tržišta valuta, ali i nacionalnih ekonomija.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika