05.01.2007. / 12:49

 

LIBIJA

Novi kip Saddamu Huseinu

Libija namjerava podići spomenik bivšem iračkome diktatoru Saddamu Huseinu, objavila je libijska novinska agencija Jana. U Libiji je bila objavljena trodnevna žalost zbog pogubljenja Huseina kojeg je irački sud osudio zbog zločina protiv čovječnosti i pogubio u subotu ujutro.

Spomenik će prikazivati Sadama Huseina kako prkosno stoji na stratištu zajedno s Omarom Mukhtarom, libijskim borcem za slobodu kojeg su talijanske fašističke vlasti objesile 1931. godine. Simpatije koje službena Libija danas iskazuje prema Sadamu Huseinu se bitno razlikuju od službenog stava kojeg je Libija imala prema njegovom režimu 1980-ih godina, kada je u doba iračko-iranskog rata stajala na strani Irana.

Libijska vlada osudila je pogubljenje Huseina, a libijski predsjednik Moamer Gadafi ga je nazvao ratnim zarobljenikom, te je tražio od "država okupatora", SAD-a i Velike Britanije, da mu sude njihovi sudovi umjesto iračkoga suda.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika