05.01.2007. / 14:48

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Europska komisija podijeljena oko ustavne reforme

"Stvaranje dviju kategorija država članica i prihvaćanje kriterija veličine, na temelju kojeg bi država imala pravo imenovati povjerenika, neutemeljeno je i, iskreno govoreći, neprihvatljivo", kazala je poljska povjerenica Danuta Hubner, komentirajući ideju njemačkog povjerenika i potpredsjednika Komisije Guentera Verheugena prema kojoj manje države ne bi trebale imati punopravne povjerenike

Podijeljenost Europske komisije glede institucionalne reforme EU-a postala je vidljiva nakon što je europska povjerenica za regionalnu politiku Poljakinja Danuta Hubner napala ideju njemačkog povjerenika i potpredsjednika Komisije Guentera Verheugena prema kojoj manje države ne bi trebale imati punopravne povjerenike. "Stvaranje dviju kategorija država članica i prihvaćanje kriterija veličine, na temelju kojeg bi država imala pravo imenovati povjerenika, neutemeljeno je i, iskreno govoreći, neprihvatljivo", kazala je Danuta Hubner za poljsku agenciju PAP.

Bila je to reakcija na izjavu Guentera Verheugena, potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za industriju, koji je predložio da manje države mogu imati zamjenike povjerenika u ključnim područjima politike, a ne punopravne povjerenike sa slabijim područjima zaduženja, a sve kako bi se "stvorila učinkovitija, manja i visoko kompetentna Komisija".

Do rasprave je došlo uoči pokušaja Europske unije da oživi proces ustavne reforme, nakon što je pristupanjem Rumunjske i Bugarske 1. siječnja Bukurešt, prema sustavu "jedna država jedan povjerenik" dobio novo područje višejezičnosti, kojeg mnogi smatraju zanemarivim. Budući da se članice EU bitno razlikuju po veličini, većim državama omogućeno je da u sustavu "kvalificirane većine" imaju više glasova. Međutim, ideja da su manje države manje vrijedne od velikih ostaje politički tabu jer sve članice imaju svog čovjeka u Komisiji koji jamči da će sve informacije o unutranjem razmišljanju Bruxellesa dolaziti u domovinu. Nacrt ustava EU-a predlaže sustav '"jednake rotacije" za položaje povjerenika dok bi prema sadašnjem sporazumu iz Nice broj povjerenika trebao biti smanjen jednom kada EU bude imala 27 članica, što sada ima s Rumunjskom i Bugarskom.

Poljska povjerenica Danuta Hubner podržala je ipak Verheugeonov prijedlog da bi Europski parlament trebao birati predsjednika Europske komisije koji bi onda sam birao svoju ekipu, umjesto sadašnje situacije u kojoj države članice određuju sva imenovanja iza zatvorenih vrata. Dodala je da ekipa od 27 povjerenika funkcionira dobro, ali i da uz veću Komisiju sva moć završava uz rukama predsjednika, što su već prigovorili neki promatrači koji tvrde da sadašnji predsjednik Jose Manuel Barroso ima predsjednički stil. "Ne vidim nikakvo slabljenje Komisije. Ona dobro radi. No postoji prirodna tendencija da što je tijelo veće, to više njime dominira predsjednički stil", kazala je Danuta Hubner.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika