05.01.2007. / 17:24

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Sastanak Georgea Busha i Angele Merkel

Američki predsjednik i njemačka kancelarka razgovarali su o izraelsko-palestinskom pitanju, programu njemačkog predsjedavanja Europskom unijom i skupinom G-8 od 1. siječnja, suradnji u Afganistanu, podršci vladi premijera Fuada Siniore u Libanonu, zajedničkim naporima na uvođenju sankcija UN-a Iranu zbog nuklearnog programa, krizi u Drafuru, te trgovinskim pregovorima WTO-a

Američki predsjednik George Bush sastao se u petak u Washingtonu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te su razgovarali o nizu pitanja, uključujući izraelsko-palestinsko pitanje, ambiciozni program njemačkog predsjedavanja Europskom unijom i skupinom G-8 od 1. siječnja, suradnju u Afganistanu, podršku vladi premijera Fuada Siniore u Libanonu, zajedničke napore na uvođenju sankcija UN-a Iranu zbog nuklearnog programa, krizu u Drafuru, te trgovinske pregovore WTO-a.

Bush je Angeli Merkel zahvalio na podršci Njemačke kod donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Irana, ističući kako je time Teheranu upućena '‘važna poruka da slobodni svijet tamo želi mirnu budućnost, a ne vidi je s iranskim razvojem nuklearnog oružja'’.

''Gospođa kancelar ima dobru ideju za sazivanje Kvarteta, s kojom sam se složio. Condoleezza Rice će uskoro putovati na Bliski istok pa će izvijestiti ne samo mene već i kancelarku, kako možemo pokrenuti proces'’, rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

Američki predsjednik zahvalio je Njemačkoj za snažan angažman u misiji NATO-a u Afganistanu, a Angela Merkel je najavila kako će se krajem siječnja održati sastanak NATO-a posvećen Afganistanu, na kojem će se potaknuti civilni projekti o kojima je bilo riječi na sumimitu NATO saveza u Rigi 2006. godine.

Kancleraka je ocijenila kako je izražavanje jedinstvenog stajališta međunarodne zajednice u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana bilo ‘'ogroman uspjeh'’ te kako je uključivanje Rusije i Kine u pregovore omogućilo da '‘međunarodna zajednica vjerodostojno pokaže Iranu gdje je crvena crta'’.

'‘Mislim kako je bitno uvidjeti da EU, SAD, Kina i Rusija trebaju zajedno povući u istom smjeru i na nizu drugih međunarodnih pitanja'’, istaknula je. U tom je kontekstu ocijenila kako je vrijeme da se pokuša ostvariti neke rezultate i na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

'‘Željeli bi da EU govori jednim glasom, da kaže kako želimo rješenje s dvije države, da želimo da Palestinci priznaju Izrael, da želimo ojačati predsjednika Mahmouda Abbasa te poticati nastanak jakog Libanona'’, kazala je kancelarka Merkel.

Dvoje čelnika govorili su i o nastavku trgovinskih pregovora unutar WTO-a, tzv. krugu pregovora iz Dohe, petogodišnjem pogađanju oko trgovinskih barijera i subvencija, koji su se urušili u srpnju 2006.

'‘Prozor za mogućnosti koje imamo brzo se zatvara'’, upozorila je Merkel i založila se za usku suradnju EU i SAD-a na rješavanju tog zastoja, dok je Bush ocijenio kako je sporazum još moguće postići ako se prevladaju prepreke.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika