05.01.2007. / 17:51

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Rupel od Češke zatražio recept za dobrosusjedske odnose

Tijekom dvodnevnog susreta slovenskih diplomata Rupel je govoreći o odnosima sa susjednim državama najviše pažnje posvetio odnosima s Hrvatskom i načinu rješavanja otvorenih pitanja u tzv. europskom okviru

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zatražio je od češkog kolege Aleksandra Vondre da mu otkrije recept za dobrosusjedske odnose jer, kako je ustvrdio, Slovenija sa susjednim državama nema takve sreće kao Češka. "Suradnja u okviru Europske unije i NATO-a vjerojatno je bila poticaj za uzorne međususjedske odnose kakve imate sada. Slovenija nema takve sreće, pa vas molim za kakav recept", rekao je Rupel češkom ministru vanjskih poslova koji je u petak gostovao na redovnom okupljanju slovenskih diplomata na Brdu kod Kranja. Odgovarajući na to pitanje, Vondra je rekao da je dobrim odnosima Češke sa susjednim državama jako pomogla regionalna suradnja u okviru Višegradske skupine. U njenom okviru, i nakon uključivanja u EU i NATO, Češka surađuje s Poljskom i Mađarskom, te sa Slovačkom s kojom su nekada živjeli u istoj državi. Vondra je ocijenio da je taj multilateralni mehanizam, kao i neki drugi, omogućio dobrosusjedske odnose više nego bilateralni sastanci s pojedinim državama u okruženju.

Tijekom dvodnevnog susreta slovenskih diplomata Rupel je najviše govorio o Sloveniji u okviru kruga zapadne civilizacije. Govoreći pak o odnosima sa susjednim državama najviše je pažnje posvetio odnosima s Hrvatskom i načinu rješavanja otvorenih pitanja u tzv. europskom okviru. U svom uvodnom govoru u četvrtak ustvrdio je da su pogrešna mišljenja da su slovenska diplomacija i državni vrh neuspješni u odnosima s Hrvatskom jer otvorena bilateralna pitanja do sada nisu riješena. "Takve su predodžbe rezultat medijske manipulacije i nisu točne", ocijenio je Rupel. "Da se pitanja što prije riješe, zapravo bi najviše trebala biti zainteresirana Hrvatska. Većina naših problema po mojem će se mišljenju rješavati relativno sporo i mislim da ih je najbolje povezivati s uključivanjem Hrvatske u EU. Tako bismo imali dvije pobjede: problemi bi bili riješeni, a Hrvatska bi ušla u EU", rekao je Rupel te dodao: "U strateškom je interesu Slovenije da Hrvatska što prije postane članicom EU-a jer na našoj južnoj granici želimo imati modernu, uspješnu i vjerodostojnu državu koja poštuje ono što je dogovoreno".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa također je bio gost na diplomatskom susretu, a primio ga je i predsjednik države Janez Drnovšek. Drnovšek međutim nije priredio primanje za slovenske diplomate niti im se obratio, što je bila dosadašnja praksa. To se objašnjava ponovnim stanjem napetih odnosa između vlade i predsjednika, uzrokovanim nezadovoljstvom vlade Drnovšekovim vanjskopolitičkim istupima u prošloj godini.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika