05.01.2007. / 19:00

Autor: Ana Kirin

HAAG

Šešelj treba sam obavijestiti sud kada je spreman za suđenje

Raspravno vijeće Haškog suda pozvalo je u petak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja da sam obavijesti Vijeće kada bude smatrao da se dovoljno oporavio da u potpunosti sudjeluje u postupku kao optuženi koji se sam zastupa, a Tajništvu Haškog suda naložilo je da izvijesti Vijeće o zdravstvenom stanju optuženoga. Vijeće je također odredilo da novi rok za sve procesne radnje obrane po neriješenim pitanjima u predmetu "Šešelj" počinje teći tek kad Sud utvrdi da se Šešelj oporavio ili on o tome sam obavijesti Vijeće.

Vođa srpskih radikala započeo je štrajk glađu uoči početka suđenja u studenom prošle godine, a prekinuo ga je nakon 27 dana, 8. prosinca. Štrajk je započeo kako bi iznudio ispunjenje svojih zahtjeva poput onog da mu se omogući da se brani sam. Haški mu je sud, naime, zbog opstrukcije nametnuo branitelje po službenoj dužnosti. Žalbeno vijeće ICTY-a odobrilo mu je naknadno da se sam brani, a obećana mu je i pomoć službenika suda kako bi pripremio svoju obranu. Suđenje, koje je 27. studenog počelo bez prisutnosti optuženog koji se odbijao pojaviti u sudnici, prekinuto je nakon dva dana jer je Šešelj prebačen u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Haški sud se o njegovom zdravstvenom stanju posljednji put se oglasio polovicom prosinca kada je objavljeno da se Šešelj, nakon prekida štrajka glađu, počeo oporavljati.

Vezane vijesti

Srbija jamči za Šešelja

Srbija jamči za Šešelja

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić poslao je Jean-Claudeu Antonettiju, predsjedatelju sudskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika