06.01.2007. / 12:40

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

O promjeni optužnice odvjetnici Ademija i Norca doznali iz medija

Branitelj generala Ademija Čedo Prodanović takvo je ponašanje nazvao nespretnim, dok je branitelj generala Norca Željko Olujić izjavio kako to smatra izravnim pritiskom na sud

Objava optužnice protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca u medijima prije nego je uručena optuženima začudila je odvjetnike dvojice generala. Marin Mrčela, sudac koji bi trebao voditi proces, još se nije vratio sa godišnjeg odmora, pa braniteljima generala optužnice još nisu dostavljene. Oni su tako o promjenama u odnosu na hašku optužnicu doznali iz medija.

Branitelj generala Ademija Čedo Prodanović takvo je ponašanje nazvao nespretnim, dok je branitelj generala Norca Željko Olujić izjavio kako to smatra izravnim pritiskom na sud. "Ovo paradiranje Državnog odvjetništva... ja sa potpunom odgovornošću tvrdim da je to pritisak na sud i to je nedopustivo i pravno zabranjeno", rekao je Olujić za HRT.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) odbacilo je takve tvrdnje i kao svoj razlog za takav istup u javnosti navelo da je to bilo potrebno kako bi se javnosti objasnilo da je hrvatska optužnica blaža od one Haškog suda.

Zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Antun Kvakan rekao je da je u pravnom smislu hrvatska optužnica daleko blaža da je to trebalo reći hrvatskoj javnosti. "U haškoj optužnici se generalima stavlja na teret da su naredili zločin, a u hrvatskoj optužnici je glavna teza da oni nisu spriječili zločin", rekao je Kvakan. Objasnio je da je činjenično stanje u obje optužnice isto, no da su kvalifikacije zločina drugačije.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić izašli su rano jutros na slobodu iz Kaznionice u Popovači, kao što je bilo ranije najavljeno od njihovih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika