08.01.2007. / 15:42

Autor: Nina Tomljanović

POLJSKA

Papa prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa koji je surađivao s tajnim službama

U izjavi koju je dao u petak Wielgus je povukao svoje ranije opovrgavanje priznavši svoju pogrešku i prepustio se odluci Pape. Prema dokumentima nekadašnjih poljskih posebnih službi objavljenima u medijima, 67-godišnji msgr. Wielgus bio je njihov suradnik tijekom više od 20 godina

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku Stanislawa Wielgusa, novog varšavskog nadbiskupa koji je priznao da je za vrijeme komunizma špijunirao za poljske tajne službe, priopćila je misija Vatikana u Poljskoj.

U izjavi koju je dao u petak Wielgus je povukao svoje ranije opovrgavanje priznavši svoju pogrešku i prepustio se odluci Pape. Prema dokumentima nekadašnjih poljskih posebnih službi objavljenima u medijima, 67-godišnji msgr. Wielgus bio je njihov suradnik tijekom više od 20 godina.

"Priznajem danas pred vama tu grešku koju sam nekada počinio, kao što sam je već priznao Svetom Ocu", kazao je msgr. Wielgus odmah nakon preuzimanja dužnosti nadbiskupa u petak. "Izjavljujem Svetom Ocu da ću se povinovati svakoj njegovoj odluci", dodao je Wielgus.

Wielgusa je Papa imenovao za nadbiskupa 6. prosinca i nakon tog imenovanja u petak je preuzeo dužnost koju je dosad obavljao kardinal Jozef Glemp. Prema priopćenju, Glemp će se privremeno vratiti na dužnost.

Umirovljeni varšavski nadbiskup kardinal Jozef Glemp stao je u obranu svog nesuđenog nasljednika monsinjora Stanislawa Wielgusa. "Presuda Wielgusu je donesena na temelju hrpe papira, kopiranih kopija", kazao je Glemp u propovjedi održanoj na nedjeljnoj misi u varšavskoj katedrali koja je trebala biti svečanost inauguracije novog nadbiskupa.

"Wielgus je optužen i osuđen bez odvjetnika, bez svjedoka. To nije dobra presuda", istaknuo je Glemp. Tajne službe iz komunističkog doba "bile su svugdje", rekao je kardinal Glemp, ističući da je Wielgus bio "prisiljen na suradnju šikaniranjem".

Vezane vijesti

Galerija: "Dobre namjere" i tajna vjenčanja

Galerija: "Dobre namjere" i tajna vjenčanja

Navodni ulazak u brak Dolores Lambaše i Frane Lasića treće jetajno vjenčanje ljudi sa seta serije "Dobre namjere". Jedanod redatelja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika