08.01.2007. / 15:55

Autor: Ana Kirin

NAFTA

Bjelorusija obustavila isporuku ruske nafte

Bjelorusija je naredila obustavu isporuke ruske nafte putem naftovoda Družba za Njemačku, Poljsku i Ukrajinu, a najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija istovremeno je objavila da će od 1. veljače smanjiti svoju proizvodnju za 158.000 barela dnevno. Zbog toga su se cijene nafte na svjetskim tržištima popele na gotovo 57 dolara za barel

Nakon što je Bjelorusija obustavila isporuku ruske sirove nafte preko njezina teritorija te najave Saudijske Arabije da će u veljači smanjiti proizvodnju nafte, cijene nafte na svjetskim su se tržištima popele na gotovo 57 dolara za barel.

Bjelorusija je naredila obustavu isporuke ruske nafte putem naftovoda Družba za Njemačku, Poljsku i Ukrajinu, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na izjavu jednog dužnosnika bjeloruskog dijela naftovoda Družba.

Čelnik ruskog državnog operatera Transnefta, Semyon Vainshtok, optužio je Bjelorusiju da od subote uzima rusku naftu namijenjenu Europi. On je rekao da je, unatoč mjerama koje je poduzeo Transneft, Bjelorusija od 6. siječnja ilegalno uzela više od 79 tisuća tona nafte, a u posljednja 24 sata 900 tona nafte. Pozvao je Bjelorusiju na "poštovanje međunarodnih normi i pravila, koja isključuju primjenu diskriminacijskih mjera u odnosu na tranzitne isporuke".

Zamjenik poljskog ministra gospodarstva rekao je da su problemi s isporukom rezultat trgovinskog sukoba, dodavši da Poljska ima naftne rezerve za 80 dana. Njemačka je priopćila da je isporuka nafte zaustavljena i njenim rafinerijama Leuni i Schwedtu na istoku države.

Bjelorusija je početkom godine odlučila uvesti porez na transport ruske nafte preko svog teritorija kao odgovor na poskupljenje ruskog plina s dotadašnjih 45 na 100 dolara, što je izazvalo najnoviji energetski sukob između Bjelorusije i Rusije.

Bjelorusko izaslanstvo trebalo bi u utorak 9. siječnja doputovati na razgovore u Moskvu.

Istodobno, najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija objavila je da će od 1. veljače, u skladu s najavljenim smanjenjem proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) čiji je član, smanjiti svoju proizvodnju za 158.000 barela dnevno. Tako će, zajedno s dosadašnjim smanjenjima, proizvodnja te zemlje biti ukupno umanjena za 538.000 barela, na 8,5 milijuna barela dnevno.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika