08.01.2007. / 16:44

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Radikalna desnica u Europskom parlamentu

Prema riječima austrijskog eurozastupnika Andreasa Moelzera, jednog od najvećih zagovornika osnivanja takve europske radikalno desne skupine, ta bi grupacija mogla biti uspostavljena 15. siječnja i očekuje se da će se zvati "Identitet, suverenitet i transparentnost"

Zahvaljujući eurozastupnicima iz novih članica Rumunjske i Bugarske, Europski bi parlament mogao do sredine siječnja dobiti prvu radikalno desnu grupaciju, piše list The Guardian. Da bi takva politička formacija mogla biti osnovana, prema pravilima EU-a, potrebno je najmanje 19 zastupnika iz pet različitih europskih članica. Ta bi buduća desničarska skupina, nakon ulaska Bugarske i Rumunjske u EU 1. siječnja, mogla dobiti jednog člana iz bugarske ekstremne stranke Ataka i pet zastupnika iz rumunjske nacionalističke stranke Velika Rumunjska.

Pokušaji da se u Europskom parlamentu osnuje radikalno desna skupina traju godinama, ali su propadali zbog podjela među različitim nacionalističkim strankama i nedostatka zajedničke političke platforme. No, prema riječima austrijskog eurozastupnika Andreasa Moelzera, jednog od najvećih zagovornika osnivanja takve europske radikalno desne skupine, ta bi grupacija mogla biti uspostavljena 15. siječnja i očekuje se da će se zvati "Identitet, suverenitet i transparentnost". Moelzer je za austrijsku novinsku agenciju kazao da bi grupaciju trebao predvoditi Bruno Gollinisch, član francuske Nacionalne fronte, koji upravo čeka presudu zbog optužbi vezanih za njegove izjave o holokaustu. Još je nekoliko potencijalnih članova buduće desničarske skupine poznato po svojim rasističkim istupima.

Prema Moelzerovim riječima, desna grupacija bi imala 20 članova i program "minimalnog konsenzusa" koji bi bio usmjeren protiv imigracije, protiv članstva Turske u EU, protiv europskog ustava i za "tendencije prema centralnoj vladi".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika