08.01.2007. / 18:52

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Belgija optužena za boravišnu diskriminaciju

Kada se primjenjuje konvencija o dvostrukom oporezivanju, Belgija ne oporezuje prihode iz nebelgijskih izvora osobama koje imaju boravište u Belgiji, ali kada je riječ o obračunu poreznih olakšica u slučajevima kada postoje prihodi iz belgijskih i iz stranih izvora, belgijske porezne vlasti pri izradi osnove za oporezivanje zbrajaju oba prihoda, što Europska komisija smatra diskriminacijom

Europska komisija u ponedjeljak, 8.01.2007. pred Europskim sudom pravde pokrenula je postupak protiv Belgije jer nije promijenila zakon koji diskriminira osobe s boravištem u Belgiji, a koje istodobno imaju prihode i iz belgijskih i iz stranih izvora.

Kada se primjenjuje konvencija o dvostrukom oporezivanju, Belgija ne oporezuje prihode iz nebelgijskih izvora osobama koje imaju boravište u Belgiji, ali kada je riječ o obračunu poreznih olakšica u slučajevima kada postoje prihodi iz belgijskih i iz stranih izvora, belgijske porezne vlasti pri izradi osnove za oporezivanje zbrajaju oba prihoda, što Europska komisija smatra diskriminacijom. Na taj način, te osobe ne mogu dobiti maksimalne porezne olakšice. Komisija smatra da se tim propisima krše odredbe o slobodnom kretanju radnika.

Europska komisija je uputila zahtjev Belgiji da promijeni zakon koji regulira porezne olakšice za kuće za odmor. Naime, Belgija dopušta porezne olakšice za takve kuće pod uvjetom da se one nalaze u Belgiji. Europska komisija smatra da se time krše odredbe o slobodnom kretanju radnika, o slobodi nastana i slobodi kretanja kapitala. Belgijski propisi razlikuju dvije vrsta kuća - prve su one u kojima ljudi stalno žive, a drugo su kuće za odmor. U oba slučaja predviđene su porezne olakšice na kamate na hipotekarne kredite, ali samo uz uvjet da se te kuće nalaze na belgijskom teritoriju.

Na udaru je i belgijska federalna jedinica Flandrija zbog zakona o upisu stanova u registar. Flamanske vlasti ne naplaćuju porez za registraciju kupljenog stana u slučaju da je kupac već ranije platio taj porez za ranije kupljeni stan, pod uvjetom da se taj stan ili kuća nalazi na teritoriju Flandrije.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika