09.01.2007. / 12:00

Autor: Ana Kirin

BiH

Bošnjački ministar tvrdi da mu HVIDRA prijeti ubojstvom

Ministar industrije, rudarstva i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Vahid Hećo je u ponedjeljak dobio policijsku zaštitu nakon što je MUP-u Federacije službeno prijavio da mu se prijeti odnosno da pripadnici podružnice HVIDRA-e koja djeluje pri "Aluminiju" protiv njega pripremaju "radikalne mjere"

Ministar industrije, rudarstva i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Vahid Hećo ustvrdio je kako skupina bivših vojnika Hrvatskog vijeća obrane okupljena u udruzi HVIDRA-a priprema njegovo ubojstvo zbog protivljenja predloženom načinu privatizacije mostarskog kombinata "Aluminij". Hećo je u ponedjeljak dobio policijsku zaštitu nakon što je MUP-u Federacije službeno prijavio da mu se prijeti odnosno da pripadnici podružnice HVIDRA-e koja djeluje pri "Aluminiju" protiv njega pripremaju "radikalne mjere".

"Zaustavio sam pokušaj nezakonite privatizacije mostarskog kombinata čime sam, očigledno, povrijedio nečije interese. To je razlog prijetnji koje dobivam", izjavio je Hećo za sarajevski "Dnevni avaz". Dodao je kako policija i javnost trebaju znati da će, dogodi li mu se što, odgovorni za to biti direktor "Aluminija" Mijo Brajković i federalni premijer Ahmet Hadžipašić. "Oni se zalažu za nezakonitu privatizaciju "Aluminija", oni su nalogodavci", kazao je Hećo za "Oslobođenje".

Ovim izjavama zapravo je kulminirao sukob kojega je Vahid Hećo inicirao protiveći se provedbi ranije postignutog sporazuma Vlade Federacije i uprave kombinata o privatizaciji "Aluminija" temeljem pozivnog natječaja. Hećo je blokirao raspisivanje najavljenog natječaja tražeći da on bude javni i opći. U "Aluminiju" se tome protive tražeći da kupac većinskog udjela u tom poduzeću bude netko od dosadašnjih partnera a ne sumnjivi bogataši kojima bi cilj bio dočepati se vrijedne imovine te je zatim prodati.

Premijer Hadžipašić izjavio je u povodu Hećininih tvrdnji kako se na njega sprema atentat da je njegov ministar "paranoičan". Iz sindikata "Aluminija" Heći je upućen odgovor kako oni nisu nikakvi teroristi te da samo žele sačuvati sve ono što je u "Aluminij" stvoreno mukotrpnim radom.

Nakon višegodišnjeg sukoba oko vlasničke strukture unutar "Aluminija", 2006. godine su predstavnici uprave tog poduzeća i Vlade Federacije sklopili sporazum po kojemu su država i zaposlenici vlasnici po 44 posto dionica, a šibenskom TLM-u pripada 12 posto. Dio bošnjačkih političkih struktura, prije svega onih okupljenih oko Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića iz koje je i ministar Hećo, tom se dogovoru oštro protivi i sada pokušava blokirati najavljenu privatizaciju.

Vahid Hećo, odnosno njegova Stranka za BiH, bili su i ogorčeni protivnici prodaje Energopetrola konzorciju INA-MOL. Ovaj je federalni ministar inače poznat po izjavi kako "Srbima i Hrvatima ne bi prodao ni trafiku".

Vezane vijesti

Mostar: Pucano na zgradu novootvorene Gradske vijećnice

Mostar: Pucano na zgradu novootvorene Gradske vijećnice

Nepoznate osobe pucale su u ponedjeljak navečer iz pištolja na zgradu Gradske vijećnice u Mostaru čiju su jučerašnju ceremoniju otvaranja bojkotirali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika