09.01.2007. / 13:45

Autor: Ana Kirin

ITALIJA

D'Alema želi suradnju sa Slovenijom i Hrvatskom

"Potvrđujem naša nastojanja da što prije dođe do takvog susreta u koji mora biti uključena i Hrvatska", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema za "Primorski dnevnik", govoreći o već poznatoj inicijativi da se zajednički sastanu predsjednici triju država, kako bi zatvorili "traumatična poglavlja" iz povijesti i okrenuli se budućoj suradnji

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, koji će u srijedu 10. siječnja boraviti u službenom posjetu Sloveniji, izjavio je da talijanska vlada želi suradnju sa Slovenijom i Hrvatskom na velikim projektima u sjevernom Jadranu i da se zalaže za susret predsjednika triju država koji ne bi smio biti samo simboličke naravi. "Potvrđujem naša nastojanja da što prije dođe do takvog susreta u koji mora biti uključena i Hrvatska", rekao je D'Alema za "Primorski dnevnik", tršćanski list na slovenskom jeziku, govoreći o već poznatoj inicijativi da se zajednički sastanu predsjednici triju država, kako bi zatvorili "traumatična poglavlja" iz povijesti i okrenuli se budućoj suradnji. "Radi se o velikim temama područja sjevernog Jadrana, zaštiti okoliša, ljudskim resursima, velikim komunikacijskim trasama, energetskim mrežama i kulturi", rekao je šef talijanske diplomacije.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, D'Alema je rekao da su zajednički projekti o suradnji započeti, da ih treba nastaviti, ali da još postoji mnogo područja za bolju suradnju s obzirom da je Italija drugi trgovinski partner Slovenije i jedan od najvećih investitora. "Svoju pažnju moramo usmjeriti na stvaranje razvojnog pola u sjevernom Jadranu jer će na tom području u budućnosti doći do zajedničkog upravljanja resursima. To će nam omogućiti da stvorimo temelje za jadransko partnerstvo u okviru Europske unije", kazao je D'Alema. Talijanski ministar vanjskih poslova istaknuo je i dobru političku suradnju sa Slovenijom na području zapadnog Balkana i u okviru mirovnih misija.

Massimo D'Alema je prvi talijanski ministar vanjskih poslova koji dolazi u službeni posjet Ljubljani nakon 2001. godine. U utorak poslije podne on će se sa slovenskim šefom diplomacije Dimitrijem Rupelom sastati u Goriziji i Novoj Gorici, a u srijedu će tijekom službenog posjeta razgovarati i s premijerom Janezom Janšom.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika