09.01.2007. / 15:27

Autor: Martina Zeković

RUSIJA

"Plinski rat" između Rusije i Bjelorusije

Ovo je već treći slučaj prekida dostave nafte iz istočne Europe u samo godinu dana što Europsku unije ne zabrinjava previše

Rusija je bjelorusku prijetnju o uvođenju carinske pristojbe na tranzit nafte iz Rusije, shvatila kao trgovinski rat. Potpredsjednik bjeloruske vlade Andrej Kobjakov doputovao je u Moskvu. "Bjelorusija je spremna pregovarati", stoji u priopćenju bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova. Naime, nakon što je Rusija odlučila uvesti carinu na prodaju nafte Minsku, udvostručiti cijenu ruskog plina i zabraniti uvoz bjeloruskog šećera, Bjerlorusija je zaprijetila provođenjem naplate tranzita nafte iz Rusije u zapadnoeuropske zemlje. Obzirom da Bjelorusija ne prodaje naftu, iz Moskve poručuju da će se ruska vlada pozabaviti brojnim proizvodima koje Bjelorusija izvozi u Rusiju.

Bjeloruske su vlasti telegramom najavile šefu ruske naftovodne tvrtke Transneft, mogućnost tužbe obzirom da ne želi platiti tranzitnu naknadu od 45 dolara po toni nafte. Transfnet, međutim negira službeno upozorenje.

Ovo je već treći slučaj prekida dostave nafte iz istočne Europe u samo godinu dana što Europsku unije ne zabrinjava previše. "Želim naglasiti da nema nikakva rizika od kratkoročnog prekida opskrbe naftom za Europsku uniju. Za sada nema nikakva razloga za uzbunu, ali mi želimo poduzeti sve mjere predostrožnosti za svaki slučaj", rekao je glasnogovornik Europske komisije i pojašnjava kako su pogođene zemlje prije svega Poljska i Njemačka, koja petinu svoje nafte dobiva naftovodom iz Rusije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika