10.01.2007. / 12:13

Autor: Ana Kirin

SAD

Amerika protiv nove Busheve strategije za Irak

Pojedinosti o postupnom povećanju američkih snaga u Iraku koje su prije službene objave procurile u javnost izazivaju sve veće protivljenje i nezadovoljstvo demokratskog Kongresa, američke javnosti a, prema pisanju "The Washington Posta", i dijela vojnog vrha

Američki predsjednik George W. Bush obratit će se naciji u srijedu 10. siječnja s govorom, koji bi trebao biti jedan od najvažnijih za preostale dvije godine njegova mandata, a u kojemu će obznaniti strategiju za spašavanje najkontroverznije odluke u šest godina njegova predsjedništva - invazije na Irak 2003. godine, piše u srijedu američki tisak. Bushev govor bit će emitiran iz knjižnice Bijele kuće u 21 sat po istočnoameričkom vremenu, odnosno u 3 ujutro 11. siječnja po srednjoeuropskom vremenu. Pojedinosti o postupnom povećanju američkih snaga u Iraku koje su prije službene objave procurile u javnost izazivaju sve veće protivljenje i nezadovoljstvo demokratskog Kongresa, američke javnosti a, prema pisanju "The Washington Posta", i dijela vojnog vrha.

Jedan visoki vojni dužnosnik izjavio je za Associated Press da će prema Bushovu novom ratnom planu u Irak biti poslano više od 20.000 dodatnih američkih vojnika, većinom u Bagdad i dio u pokrajinu Anbar. Od toga bi prvih 3500 vojnika 2. brigade 82. zračno-desantne divizije bilo prebačeno iz Kuvajta već do kraja siječnja, a ta pojačanja ostala bi u Iraku šest do osam mjeseci. Plan predviđa i prijenos odgovornosti za sigurnost svih 18 pokrajina u Iraku na iračke snage do studenoga ove godine, kazao je isti izvor. Drugi američki dužnosnik rekao je da će Bush predložiti da se u obnovu iračkih gospodarstva i otvaranje radnih mjesta uloži više od milijarde dolara.

I prije nego što je objavljen, Bushov plan izložen je oštrim kritikama demokrata u Kongresu, uz najave usvajanja rezolucija u kojima će se oba doma parlamenta usprotiviti povećanju broja američkih vojnika u Iraku. Senatski demokrati odlučili su o usvajanju rezolucije nakon sastanka iza zatvorenih vrata, održanog nakon što je senator Edward Kennedy podnio prijedlog zakona kojim se traži da Bush dobije podršku Kongresa prije slanja novih snaga u Irak. Rezolucije će biti simboličan izraz neslaganja, bez praktičnog učinka na Bushove odluke o Iraku, no one će biti najveće preispitivanje podrške Kongresa za rat od njegova početka 2003. i prvi veliki okršaj Kongresa i Bijele kuće od izbora 7. studenoga, na kojima su građani glasali za oporbu. Kongres razmatra i oštrije poteze, kao što je uskrata financiranja dodatnih postrojbi.

The Washington Post u srijedu ističe da se Bush priprema učiniti ono što je izbjegavao od 2003.godine: narediti vojnom vrhu da poduzme akciju kojoj se prvotno opirao i savjetovao da se ne provodi. Bushova odluka tako označava i prvo veće neslaganje Bijele kuće i ključnih osoba u Pentagonu u pogledu iračkog rata otkako se general Eric Shinseki, tadašnji zapovjednik združenog stožera, u proljeće 2003. razišao s administracijom zbog planirane veličine okupacijskih snaga, koju je smatrao nedovoljnom, ističe Washington Post.

Uz neslaganja s Kongresom i Pentagonom, Bushu nedostaje i potpora javnosti. Dan uoči govora ispitivanje javnog mnijenja Instituta Gallup i lista USA Today pokazalo je da samo 26 posto građana odobrava Bushovu politiku u Iraku što je dosad najniži zabilježeni Bushov ratni rejting. Usto, 61 posto ispitanih protivi se ideji "privremenog ali znatnog" jačanja snaga u Iraku, u čijem su sastavu trenutačno 132.000 vojnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika