10.01.2007. / 12:57

Autor: Stjepan Marković

EU

EK zahtijeva novu industrijsku revoluciju

Europski dužnosnici žele više investicija u obnovljive izvore energije, objašnjavajući to političkim i ekološkim razlozima

Europska komisija (EK) zahtijeva novu "industrijsku revoluciju" kako bi se ostvarili planovi postavljeni novim izvještajem koji obuhvaća veliki broj prijedloga od energije do promijene klime. Europski dužnosnici žele više investicija u obnovljive izvore energije, objašnjavajući to političkim i ekološkim razlozima. Energetska sigurnost ponovno je ovih dana važna tema u Europskoj komisiji, nakon što je Rusija prekinula opskrbu naftom Njemačke, Poljske i Slovačke naftovodima koji idu preko Bjelorusije. U svom prijedlogu EK zahtijeva investiranje u obnovljive izvore energije iz kojih bi se do 2020. godine davalo 20 posto ukupne potrošnje energije. Bez tih investicija i povećavanja energetske učinkovitosti uvoz energije će 2030. godine sa sadašnjih 50 posto porasti na 65 posto što će učinit Europu još ovisnijom o stranim izvorima energije koji su se u zadnje vrijeme pokazali vrlo nepouzdanima.

O pitanjima upotrebe nuklearne energije, izvještaj je zauzeo neutralnu poziciju i ne poziva na smanjivanje njezine upotrebe iako to čine neke članice Europske unije. U izvještaju se poziva na liberalizaciju energetskog tržišta čime bi 500 milijuna građana EU sami mogli odaberati opskrbljivače energijom. Ovaj zahtjev je izazvao mnoge kontaverze jer neke članice ne žele otvoriti svoje tržište.

Predložene pakete izmjena mora ju potvrditi nacionalne vlade kako bi postao valjan. Posljednjih nekoliko godina EU je najveći zagovornik smanjivanja emisije štetnih plinova kako bi se smanjilo globalno zatopljenje i najveći pobornik provedbe ugovora iz Kyota koji istječe 2012. godine.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika