10.01.2007. / 13:33

Autor: Ana Kirin

NJEMAČKA

Angela Merkel protiv zatvaranja nuklearki

Vladajuća velika koalicija kršćanskih demokrata Angele Merkel i socijaldemokrata bivšeg kancelara Gerharda Schroedera postigla je dogovor o tome da se ne ukine zakon kojim se regulira zatvaranje svih nuklearnih elektrana u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel dovela je u srijedu u pitanje planove o zatvaranju svih nuklearnih elektrana u Njemačkoj do 2021. godine koji su usvojeni za mandata prethodne njemačke vlade lijevog centra. Angela Merkel je kazala novinarima da Njemačka mora osigurati što širu lepezu dobavljača. "Jedna trećina električne struje u Njemačkoj proizvodi se u nuklearnim elektranama. Moramo naći adekvatnu zamjenu ili smanjiti potrošnju energije", konstatirala je njemačka kancelarka.

Vladajuća velika koalicija njezinih kršćanskih demokrata (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) bivšeg kancelara Gerharda Schroedera postigla je dogovor o tome da se ne ukine zakon kojim se regulira zatvaranje svih nuklearnih elektrana u Njemačkoj. Taj je zakon usvojen 2001. godine za vladavine Schroederova SPD-a i zelenih, a obuhvaća i sporazum s energetskim kompanijama o prestanku primjene nuklearne energije do 2021. godine.

No, Angela Merkel i većina u CDU/CSU i dalje podupiru nuklearnu energiju i uvelike se spekulira da bi bili skloni omogućiti nastavak rada nuklearki kada bi uspjeli sastaviti buduću vladu bez SPD-a.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika