21.05.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

ŠEST FRANCUSKIH NOVINARA MALTRETIRANO JE PRI ULAZU U SAD

ŠEST FRANCUSKIH NOVINARA MALTRETIRANO JE PRI ULAZU U SAD

Reporteri bez granica protestirali su danas zbog prošlotjednog zadržavanja šest francuskih novinara u zračnoj luci u Los Angelesu. Novinari su trebali izvještavati o sajmu video igara, koji se svake godine tamo odvija. Putovali su u dvije odvojene grupe od po tri novinara. U Prvoj grupi nitko nije imao novinarsku vizu. Dvoje novinara su pušteni bez problema, ali ne i treći. Kada su propušteni novinari od službenika na aerodromu očajnički pokušali saznati što im se zbilo s kolegom, skupa s njim su završili iz rešetaka imigracijskog prihvatnog centra. Robert Menard, šef Reportera bez granica žalio se u pismu poslanom američkom veleposlaniku u Parizu da su novinari bili zatvoreni, pretresani, vezani lisičinama, u više navrata ispitivani te da su im uzimani su otisci prstiju. Od veleposlanika je zatražio i garanciju da novinari više neće imati sličnih problema, te da se američke vlasti očituju o potrebi posjedovanja novinarskih viza pri ulasku u SAD.
Prva grupa novinara ipak je na kraju puštena nakon 26 sati maltretiranja. Druga grupa doživjela je identičnu sudbinu samo što su u pritvoru zadržani 9 sati.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika