10.01.2007. / 14:06

Autor: Ana Kirin

TURIZAM

Hrvatska u izboru za Europsku destinaciju izvrsnosti

U izbor za "Europsku turističku destinaciju izvrsnosti" s podtemom "Najbolje nove seoske destinacije" ušle su Grčka, Mađarska, Irska, Belgija, Cipar, Malta, Austrija, Italija i Latvija, pa je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, tim više nominacija Hrvatske veliki uspjeh jer još nije članica Europske unije

Savjetodavni odbor za turizam Europske komisije Hrvatsku je, zajedno s još devet zemalja, nominirao za pilot projekt izbora "Europske turističke destinacije izvrsnosti" s podtemom "Najbolje nove seoske destinacije". U obavijesti Europske komisije upućenoj hrvatskom Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka stoji da su u izbor ušle Grčka, Mađarska, Irska, Belgija, Cipar, Malta, Austrija, Italija i Latvija, pa je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva tim više nominacija Hrvatske veliki uspjeh jer još nije članica Europske unije. Dodaje se, medutim, kako s obzirom na status zemlje kandidata Hrvatska nema pravo na financijsku potporu (do najviše 50 posto troškova) na koju imaju pravo zemlje članice EU.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Europski parlament tijekom 2005. godine predložio Europskoj komisiji da se u EU provede izbor europske turističke destinacije izvrsnosti te je dogovoreno da se krene s pilot projektom izbora "Europske destinacije izvrsnosti" za 2006. godinu. Konačna objava i dodjela priznanja, no ne i financijskih nagrada, održat će se za vrijeme 6. Europskog turističkog foruma u Portugalu, krajem listopada 2007. godine.

U Hrvatskoj će izbor za nacionalnog pobjednika provoditi Hrvatska turistička zajednica koja je i osmislila nacionalne kriterije na osnovu općih kriterija EU, pri čemu će se ocjenjivati uređenost, opremljenost, turistička ponuda, te ekonomski, socijalni, demografski, ekološki i kulturni utjecaj na destinaciju. Od 10. siječnja do 28. veljače 2007. sustav turističkih zajednica moći će preko turističkih zajednica županija poslati kandidature za izbor nacionalne destinacije izvrsnosti s područja ruralnog turizma. Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice nakon toga će obići odabrana mjesta, te do 15. travnja 2007. godine izvršiti odabir i priopćiti odluku Europskoj komisiji na sastanku u Bruxellesu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika