11.01.2007. / 10:24

Autor: Ana Kirin

BiH

40 godina zatvora četvorici pripadnika bosanske al-Qaide

Prvooptuženom Bektaševiću, inače švedskom državljaninu, sudsko je vijeće Suda BiH izreklo kaznu od 15 godina i četiri mjeseca zatvora. Turčin Abdulkadir Cesur osuđen je na 13 godina i četiri mjeseca, a Ikanović na osam godina zatvora. Četvrti optuženi, Senad Hasanović, proglašen je krivim zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i šest mjeseci

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedao sudac Mirza Jusufović proglasilo je Mirsada Bektaševića, Abdulkadira Cesura i Bajru Ikanovića krivima za pripremu i planiranje terorističkog napada u BiH ili inozemstvu, prenosi u četvrtak Večernji list. Prvooptuženom Bektaševiću, inače švedskom državljaninu, sudsko je vijeće izreklo kaznu od 15 godina i četiri mjeseca zatvora. Turčin Abdulkadir Cesur osuđen je na 13 godina i četiri mjeseca, a Ikanović na osam godina zatvora. Četvrti optuženi, Senad Hasanović, proglašen je krivim zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Sudac Jusufović je ocijenio da bi provedbom planiranog terorističkog djela bila nanijeta ozbiljna šteta državi BiH, te spriječena ili usporena uspostava samoodržive BiH i njezino približavanje euroatlantskim integracijama. Zbog povezanosti s policijskim istragama u Švedskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji taj je predmet inače izazvao ogroman interes medija.

Dok je sudac čitao presudu i obrazlagao izrečene kazne sva četvorica osuđenika ironično su se smješkala. Bektašević je želio komentirati presudu no sudac mu to nije dopustio. Poručio mu je da komentare i primjedbe može iznijeti u eventualnoj žalbi na presudu. Dok su ih sudski policajci izvodili iz sudnice Bektašević i Ikanović okretali su se prema kameri i uzvikivali "Allahu ekber".

Odvjetnici osuđenih najavili su ulaganje žalbi ustvrdivši da su izrečene kazne preoštre jer terorističko djelo nije izvedeno, niti je tužiteljstvo, kako tvrde, dokazalo da je postojala takva namjera.

Obrazlažući presudu sudac Jusufović je spomenuo oporuku prvooptuženog Bektaševića u kojoj je, spreman dati život u terorističkoj akciji, dio iznosa od oko 500.000 švedskih kruna, za koje tijekom suđenja nije utvrđeno odakle mu, namijenio jednom od ogranaka terorističke mreže al-Qaide.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika