11.01.2007. / 14:04

Autor: Ana Kirin

NIKARAGVA

Ortega prisegnuo za predsjednika

Daniel Ortega, bivši marksistički gerilac i žestoki protivnik politike SAD-a, u srijedu 10. siječnja je položio je prisegu i postao novi predsjednik Nikaragve, dva mjeseca nakon pobjede na izborima. Riječ je o njegovu drugom predsjedničkom mandatu.

Prvi je put bio na čelu te siromašne srednjoameričke zemlje od 1985. do 1990. godine, kada je u sukobu između sandinista i desničarskih kontraša poginulo više od 30 tisuća stanovnika. Ortega je posljednjih godina ublažio svoju radikalnu retoriku i tvrdi da želi dobre odnose s Washingtonom. Bush je telefonski čestitao Ortegi na izbornoj pobjedi i izrazio nadu da će dobro surađivati.

Na svečanosti polaganja prisege u glavnom gradu Nikaragve Managui bili su prisutni mnogi ljevičarski latinoamerički čelnici, uključujući predsjednika Venecuele Huga Chaveza, predsjednika Bolivije Eva Moralesa i predsjednika Ekvadora Rafaela Correu. Kubanski predsjednik Fidel Castro, koji zbog bolesti nije mogao osobno prisustvovati događaju, poslao je Ortegi poruku "krajnje potpore".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika