12.01.2007. / 09:49

Autor: Ana Kirin

BiH

Nikola Špirić novi premijer BiH

Istaknuti član Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, 50-godišnji Nikola Špirić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i dugogodišnji zastupnik, trebao bi sada do kraja tjedna odrediti kandidate za ministre i taj prijedlog dostaviti nadležnim državnim tijelima radi potrebnih provjera podobnosti

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odobrio je u četvrtak 11. siječnja imenovanje Nikole Špirića za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH čime je otvoren put da ona napokon, nakon više od tri mjeseca od izbora, dobije novu vladu. Za imenovanje Špirića na dužnost premijera glasovala je uvjerljiva većina od 29 zastupnika u domu koji ima 42 parlamentarca.

U govoru pred Zastupničkim domom prije glasovanja Špirić je najavio cijeli niz aktivnosti na gospodarskom i političkom stabiliziranju zemlje. Istaknuo je, međutim, kako je uvjet za to više unutarnje sloge i manje potenciranja razlika koje postoje.
Uz privlačenje inozemnih ulaganja, smanjenje nezaposlenosti, uvođenje diferencirane stope PDV-a kao trenutačne prioritete na gospodarskom planu, naveo je i nastavak reformi ustava te policije no uz postizanje dogovora između svih zainteresiranih sudionika, a bez prevelikog posredovanja međunarodne zajednice.

Izjavio je tako kako je vrijeme da ured visokog predstavnika (OHR) ode iz BiH i prepusti odgovornost domaćim političarima. Najavio je i odlučne mjere kako bi se ostvarila puna suradnja s Haaškim sudom, kao i jačanje napora kako bi BiH što prije postala punopravna članica NATO-a te zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji.

Špirić je kao važnu zadaću naznačio i rješavanje preostalih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Kada je u pitanju Hrvatska izrijekom je spomenuo imovinska pitanja, odnosno reguliranje prava na imovinu izbjeglih hrvatskih Srba koji sada žive u BiH.

Istaknuti član Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, 50-godišnji Nikola Špirić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i dugogodišnji zastupnik, trebao bi sada do kraja tjedna odrediti kandidate za ministre i taj prijedlog dostaviti nadležnim državnim tijelima radi potrebnih provjera podobnosti.

Odlučivanje o novom premijeru slijedilo je nakon što je Zastupnički dom u srijedu 10. siječnja izabrao svoja tri rotirajuća predsjedatelja potvrdivši time funkcioniranje nove vladajuće koalicije dogovorene ranije ovog mjeseca između predstavnika sedam političkih stranaka. Za prvog predsjedatelja Zastupničkog doma izabran je Beriz Belkić iz Stranke za BiH (SBiH) a za njegova zamjenika iz reda hrvatskog naroda Niko Lozančić kojega je kandidirala Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), a srpskim dopredsjednikom imenovan je kandidat SNSD-a Milorad Živković.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika