12.01.2007. / 10:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA DIPLOMACIJA

Mandat veleposlanika bit će ograničen na tri godine

"Više neće biti moguće da mandat u diplomaciji traje četiri, pa i pet godina," kazao je Sanader i dodao kako je novo pravilo o trogodišnjem mandatu usuglašeno s predsjednikom Stjepanom Mesićem

Premijer Ivo Sanader najavio je da će mandat hrvatskih veleposlanika biti ograničen na tri godine, čime će bi se trebao uspostaviti mehanizam brže fluktuacije i efikasnijeg rada. "Više neće biti moguće da mandat u diplomaciji traje četiri, pa i pet godina," kazao je Sanader i dodao kako je novo pravilo o trogodišnjem mandatu usuglašeno s predsjednikom Stjepanom Mesićem. U intervjuu za Večernji list premijer je kazao kako će se u zakonskim izmjenama naći i pravilo prema kojem će stranka koja pobjedi na izborima moći postaviti veleposlanike u nekoliko ključnih europskih i svjetskih središta, dok će ostala mjesta popunjavati karijerni diplomati.

Pitanje o kvaliteti hrvatske diplomacije postalo je aktualno kada je javnost u prosincu prošle godine doznala za aferu s drogom u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu. Službenica konzulata Božica Barišić, čiji je suprug uhićen s drogom, u raspletu priče povučena je s tog diplomatskog mjesta, a zatražena je istraga o odgovornosti još dvojice diplomata zbog zataškavanja cijelog slučaja.

Trenutačno je u tijeku smjena skupine od šest diplomata kojima je mandat istekao još 2005. godine, piše Večernji list, dok za još šestoricu kojima je mandat istekao prošle i pretprošle godine postupak opoziva još nije ni pokrenut.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika