12.01.2007. / 17:39

Autor: Stjepan Marković

BRAZIL

Policajci mučili i ubijali osumnjičenike

Brazilske vlasti priznale su problem, no tvrde da nastoje riješiti taj problem

Brazilske vlasti priznale su točnost izvještaja o kršenjima ljudskih prava u kojem se policiju optužuje za torture i egzekucije. Izvještaj je u četvrtak objavila međunarodan organizacija Human Rights Watch u kojemu su u Brazilu u 2006. godini zabilježena značajna kršenja ljudskih prava. «Problemi koji se spominju u izvještaju Human Rights Watcha su vrlo ozbiljni», rekao je Rogerio Sottili, zamjenik tajnika za ljudska prava u brazilskoj vladi, te dodao: «ovaj izvještaj je vrlo važan i pomaže nam da shvatimo i riješimo probleme». Sottili je rekao kako je Brazil u 2006. napredovao po pitanju ljudskih prava, te da je nekoliko brazilskih država počelo snimati policijska ispitivanja osumnjičenika. Human Rights Watch tvrdi da imaju pouzdane dokaze policijske torture osumnjičenika u pritvoru.

Brazilski parlament je 2004. godine prihvatio ustavni amandman koji dopušta prebacivanje slučajeva kršenja ljudskih prava s državnih sudova na savezne sudove, jer državni sudovi su tradicionalno neskloni donošenju presude protiv predstavnika organa sigurnosti. Human Rights Watch izjavio je da nakon ove promjene nije niti jedan slučaj kršenja ljudskih prava nije prebačen s državnog suda na savezni sud.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika