Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Tunjevi i škrinja iz mreže

Golema jata tunjeva lovio je princ ribar Diktije, jer je podmorje oko Serifa bilo napučeno tim velikim jataricama, koje su drevni Heleni nazvali thunnos

Diktija, brata kralja Polidekta, vladara egejskog otoka Serifa, slavili su kao princa ribolovaca. Njegova strast prema ribi i ribolovu, a pogotovo prema tunjima, bila je poslovična, a Grci su pričali o golemim jatima koja je lovio princ ribar, jer je podmorje oko Serifa bilo vrlo napučeno stanište tih velikih jatarica, koje su Heleni nazvali thunnos. Tvrdili su također da je princ Ditkije izumio prve mreže stajačice kakve su se i u nas upotrebljavale još donedavno, ali i potegače koje je njegova družina, kad bi brodovima opkolila jato, istezala na obalu. Silno je bio ponosan na svoje ribarsko umijeće slavni Diktije, ali malo je od tih velikih ulova završavalo na kraljevskim stolovima, jer je bio plemenit i štitio sirotinju iz čijih su redova uglavnom potjecali njegovi ribari. Najveći dio ribe prepustio bi svojoj družini, a samo najveće primjerke uzimao bi za kuhinju i blagovaonik u palači. Sve do jednog događaja koji je iznenada promijenio Diktijev život. Jednoga dana njegova potegača zajedno s jatom tunjeva zakvači i veliki pozlaćeni kovčeg i on se presijavao na pješčanoj obali pred iznenađenim ribarima i njihovim gospodarom, sjajeći kao sunce među zakoprcanim tunjima. Kad je Diktije otvorio poklopac, imao je što vidjeti. U kovčegu su promrzli sjedili još majušni junak Perzej i njegova majka Danaja. Dok su se pribirali od iznenađenja, povede princ princezu i budućeg junaka k svom bratu, kralju Polidektu. Kad mu je kraljevna ispričala kako ju je njezin otac, kralj Akrizije, kojemu je bilo prorokovano da će ga ubiti njegov unuk, zatvorio u tamnicu, te kako je Zeus uspio doći do nje pretvorivši se u kišu i kliznuo niz okovan prozor a onda je obljubio, tako da je za nekoliko dana rodila malog Perzeja i zbog toga zajedno sa svojim sinom završila u moru, smilovao se inače hladni Polidekt i primio princezu Danaju i malog princa Perzeja u svoj dom, iako Danaja nije tajila da je bila Zeusova ljubavnica.




Ubrzo su ga zavele čari krasotice iz Arga i on se okomi na nju, svakodnevno tjerajući jadnicu da mu se poda. Godinama se Polidekt trudio na sve načine pridobiti Danajinu naklonost, a onda ju je pokušao silovati. Ali u tom se času pred njim ispriječio mlađahni Perzej i dok su se oni hrvali, uteče Danaja u Posejdonov hram. Poražen, Polideuk odmah javno optuži Perzeja za krivokletstvo i javno posumnja u njegovo božansko podrijetlo. Zavedeni Polideuktovi podanici zatraže da mladić dokaže svoju nevinost tako što će odmah krenuti na strašnu Gorgonu Meduzu, kćer čudovišne podmorske starice Kete. Iako se takvoj odluci usprotivio dobri princ Diktije, morao je Perzej proći to prvo iskušenje i iz njega se slavodobitno vratio na Serif. Akrizije je cijeli otok, svoj dvor i Posejdonov hram, okružio vojnicima te, osokoljen stražom, stane ismijavati Perzeja, optužujući ga da se nije uspio ni približiti Gorogoni, a kamoli je smaknuti. Ali u zao čas, jer smioni Tezej izvuče iz torbe Meduzinu glavu i od pogleda na Gorogonu skamene se svi, osim dobrog zaštitnika sirotinje, strasnog ribolovca, princa Diktija. Kad je oslobodio majku i princu ribara osigurao prijestolje Serifa, vrati se Perzej u Arg, oduze život bešćutnom djedu i proglasi se vladarom grada. Junak i njegova majka Danaja rado su se prisjećali kako ih je spasio vrli Diktije, a on im je, kad god bi ulovio nekog velikog tunja, slao na dar njegove posoljene i dimljene komade. Jer do Arga je bio dalek put, a riba se lako kvari.

TUNJ NA SLATKO

Na 2 dl maslinova ulja zazlatite 1 kg odrezaka od tunjevine pa ribu izvadite i stavite na toplo. Na istoj masnoći zažutite 4 režnja češnjaka i kapulu, vratite odreske u tavu i pirjajte ih podlijevajući s 1 dl ribljeg temeljca i 1 dl prošeka. Kad riba upije umak, dodajte grančicu ružmarina, posolite i popaprite i služite s palentom.

SALATA OD SUŠENOG TUNJA

Oko 20 dag fileta od posoljenog pa na dimu i buri sušenog tunja “Šišmar“ iz Kala, s otoka Ugljana, izrežite na ploške i položite na posteljicu od 5 dag rikule. Začinite žlicom kapara i s malo maslinova ulja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika