Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Dean Sinovčić

IZBJEGNUTA SRAMOTA

Ingra i Mađari u ratu za Zagreb Arenu

VLADA I GRAD ZAGREB moraju za dva tjedna donijeti odluku o gradnji sportske dvorane s 15 tisuća sjedećih mjesta, inače se Svjetsko prvenstvo u rukometu neće održati u Hrvatskoj

RUKOMETNI DOM Manja dvorana kapaciteta 5,5 tisuća mjesta gradit će se po projektu arhitektonskog studija Penezić i Rogina; gradnja će stajati 175 milijuna kunaRUKOMETNI DOM Manja dvorana kapaciteta 5,5 tisuća mjesta gradit će se po projektu arhitektonskog studija Penezić i Rogina; gradnja će stajati 175 milijuna kunaU sljedeća dva tjedna Vlada RH i zagrebačko Gradsko poglavarstvo moraju konačno donijeti odluke o financiranju izgradnje sportske dvorane s 15 tisuća sjedećih mjesta te o izboru projektno-izvedbene dokumentacije kako bi najkasnije 1. lipnja počela njezina izgradnja. U suprotnom, dvorana neće biti dovršena do 1. listopada 2008. godine te Hrvatska neće biti domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu koje bi se trebalo održati za dvije godine. U Zagrebu bi se trebale izgraditi dvije dvorane, velika Arena Zagreb i manja, rukometni dom sa 5,5 tisuća mjesta. Manja dvorana je neupitna, odabran je projekt arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine, gradit će se na Sveticama, stajat će oko 175 milijuna kuna i financirat će je grad Zagreb. Međutim, velika dvorana je upitna jer je mnogo toga još uvijek nerazjašnjeno.

Postoje dvije varijante izgradnje Arene Zagreb i u obje varijante ona će se graditi na lokaciji Blato blizu nedovršene Sveučilišne bolnice. U prvoj varijanti, ona će se graditi na zemljištu koje je u vlasništvu grada, financirat će je grad i država u jednakom omjeru, stajat će 42 milijuna eura a tu cijenu treba uvećati za cijenu projektne dokumentacije koju treba otkupiti. Projektna dokumentacija još nije odabrana a najvjerojatnije će biti odabrana ona grčke tvrtke Decathlon. Nakon odabira projektne dokumentacije bit će izabran izvođač radova a to će najvjerojatnije biti zagrebačka Ingra. Međutim, nije sve tako jednostavno kako izgleda na papiru. Grčki arhitektonski ured Decathlon u posljednjih se 15 godina specijalizirao za izgradnju sportskih i mnogih drugih dvorana a na temelju njihovih projekata rađeni su sportski objekti Olimpijskih igara u Ateni. Ponuđenom projektnom dokumentacijom u Hrvatskoj su zadovoljni ali postoji jedan problem. Tu su projektnu dokumentaciju grčki arhitekti već prodali poljskom gradu Krakowu za 5,8 milijuna eura a sada je žele prodati Zagrebu za manju cijenu. U odnosu na Krakow, projektna dokumentacija se ne bi mijenjala, izgled dvorane bio bi isti, tek bi krov bio nešto drukčiji. Međutim, kada su investitori iz Krakowa čuli da grčka tvrtka želi gotovo isti projekt prodati dva puta odlučili su protestirati. Stoga u ovom trenutku još uvijek traju pregovori između grčkih arhitekata i poljskih investitora oko korištenja iste projektne dokumentacije u Zagrebu.


TERENI NA KROVU Rukometni dom nalazit će se na Sveticama, na uglu Zvonimirove i Budakove ulice a na krovu će imati dva igralištaTERENI NA KROVU Rukometni dom nalazit će se na Sveticama, na uglu Zvonimirove i Budakove ulice a na krovu će imati dva igralištaAko bi se hrvatska vlada i grad Zagreb odlučili za ovu varijantu, i grčki projektanti i hrvatska tvrtka Ingra tvrdi da se Arena Zagreb može izgraditi u roku od 14 mjeseci. Međutim, ako bi se čekali zadnji rokovi za izgradnju dvorane, onda bi njezina cijena bila veća jer se sa svakim odgađanjem početka izgradnje povećava cijena. Prema posljednjim informacijama, moguće je da Ingra bude investitor te bi ta tvrtka ušla u javno-privatno vlasništvo nad dvoranom s gradom Zagrebom i državom. Međutim, postoji i druga varijanta izgradnje dvorane. I u drugoj varijanti radilo bi se prema grčkom projektu, hrvatske tvrtke bili bi izvođači radova, najvjerojatnije Ingra, ali bi investitor, odnosno financijer projekta, bila mađarska tvrtka Trigranit. Ta je tvrtka već kupila zemlju vrlo blizu lokacije na kojoj grad i Vlada planiraju izgradnju dvorane. Mađari su kupili zemlju kako bi na njoj izgradili trgovački City Center na 50 tisuća četvornih metara s parkiralištem za 3000 automobila, a dovršetak izgradnje očekuje se do kraja 2008. godine. Sada su se ponudili da na istoj lokaciji koja je veličine 200 tisuća četvornih metara, pored trgovačkog centra, izgrade Arenu Zagreb i upravljaju njome. Ta je opcija zanimljiva iz jednog jedinog razloga, a to je isplativost dvorane. Tako velika dvorana, prema procjenama, isplativa je samo ako se koristi barem 200 dana u godini. U ovom trenutku zna se da bi tu dvoranu od 2009. godine koristila Cibona za nastupe u košarkaškoj Euroligi jer od te godine svaki član Eurolige mora nastupati u dvorani s minimalno 10 tisuća sjedećih mjesta.

Naravno, dvorana će se koristiti i za koncerte, kongrese, sajmove i tako dalje, ali ako ne bude iskorištena 200 dana u godini pretvorit će se u nerentabilni spomenik. Upravljanjem dvorane Arena Zagreb tvrtka Trigranit preuzela bi na sebe rizik njezine isplativosti. Posebnim ugovorom definirao bi se odnos između tvrtke Trigranit i hrvatske države vezano za korištenje dvorane što tek treba definirati. Trigranit je tvrtka iz Budimpešte koja postoji 10 godina i bavi se izgradnjom nekretnina u srednjoj i istočnoj Europi. Većinski vlasnici tvrtke su Sándor Demjan, osnivač Trigranita, Peter Munk, kanadski biznismen, Nathaniel Rothschild, američki investitor i Sándor Csányi, mađarski bankar. Neki ljudi u rukometnom savezu s kojima smo razgovarali smatraju da bi ova solucija bila bolja, naročito što bi tada bila odbačena sumnja da će netko uzeti novac iz gradskog i državnog proračuna i strpati u svoj džep jer će se dvorana graditi bez javnog natječaja. Iako to nije nikakva garancija, ipak se smatra da mađarska tvrtka ne bi dopustila financijske makinacije i trošenje vlastitog novca na isplaćivanje sumnjivih provizija.

Ako je Arena Zagreb upitna, onda je rukometni dom neupitan. Izgradnja rukometnog doma planira se već više od 10 godina, kada je početkom devedesetih godina rukometni klub Zagreb dva puta osvojio rukometnu Ligu prvaka. Takav projekt za vrijeme rata bio je preskup, zatim ni Zagreb ni reprezentacija nakon 1996. godine i osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama nisu imali većih uspjeha tako da je organizacijom svjetskog prvenstva osvježena ideja o rukometnom domu. On će se graditi na Sveticama prema projektu koji je pobijedio na natječaju, projektu zagrebačkih arhitekata Rogine i Penezića. Imat će 5,5 tisuća sjedećih mjesta, atletsku stazu, dvije trenažne dvorane, a na krovu će imati dva rukometna igrališta na otvorenom i igralište za rukomet na pijesku. Financirat će je grad Zagreb i stajat će 175 milijuna kuna.

Nije samo grad Zagreb u problemima, u problemu s rokovima za izgradnju dvorane je i Split koji još uvijek ima na papiru dvoranu od 12.000 sjedećih mjesta koja bi se trebala graditi u Lori. I za tu dvoranu projektnu dokumentaciju ponudit će grčka arhitektonska tvrtka Decathlon čiji predstavnici dolaze u Split 24. siječnja na pregovore a pretpostavlja se da bi gradnja splitske dvorane stajala 60 milijuna eura. Dvorana u Zadru, koja se počela graditi neovisno od rukometnog svjetskog prvenstva, se dovršava, a u Osijeku, Varaždinu i Poreču se dvorane tek trebaju izgraditi. Naravno, postavlja se pitanje zašto se toliko čeka s početkom izgradnje dvorana. Hrvatska je domaćinstvo svjetskog prvenstva u rukometu dobila 5. kolovoza prošle godine u konkurenciji Češke, Grčke i Rumunjske. Sve te zemlje imaju već sagrađenu dvoranu s 15 tisuća sjedećih mjesta dok su hrvatski predstavnici imali u rukama samo skice budućih dvorana i izuzetni smisao za lobiranje zbog čega su na kraju i pobijedili. U trokutu Vlada - zagrebačko poglavarstvo - rukometni savez za sada nitko ne želi nikoga optuživati za ova kašnjenja ali kako se rokovi bliže tako smo saznali da se optužuje Vladu kako nije na vrijeme reagirala zato što nije očekivala da će Hrvatska dobiti domaćinstva i zato što se financijski pripremaju za dobivanje domaćinstva Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine zajedno s Mađarskom. U tom smislu trebat će izdvojiti desetke milijuna eura za izgradnju i renoviranje nogometnih stadiona tako da im domaćinstvo svjetskog prvenstva u rukometu i izgradnja Arene Zagreb financijski samo smeta.

U slučaju izgradnje Arene Zagreb bespomoćan je i “svemogući” Milan Bandić koji jamči financiranje i izgradnju rukometnog doma na Sveticama ali ne i trostruko veću Arenu. Članovi njegova poglavarstva Duško Ljuština i Slavko Dakić bili su prošle jeseni u Beogradu kako bi razgledali beogradsku Arenu. Ona je za tri tisuće sjedećih mjesta veća, također je veća i u četvornim metrima ali je njezina izgradnja stajala oko 80 milijuna eura. Stoga kao utjeha zvuči 42 milijuna eura za Arenu Zagreb. Pod pretpostavkom da se izgradi jer će u suprotnom Hrvatskoj biti oduzeto domaćinstvo svjetskog prvenstva u rukometu.

Rijeka bez utakmica

U Rijeci se neće odigrati nijedna utakmica svjetskog prvenstva u rukometu, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel objašnjava da je grad Rijeka kažnjen zato što SDP godinama vlada u Rijeci. Međutim, Zoran Gobac, izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, tvrdi da su Obersnelove izjave netočne. “Mi iz Saveza rekli smo Obersnelu da Rijeka mora izgraditi dvoranu s 5 tisuća sjedećih mjesta kako bi postala grad-domaćin. Odgovoreno nam je kako će oni graditi dvoranu na Zametu ali sa 2,5 tisuća sjedećih mjesta, što nije dovoljno za svjetsko prvenstvo u rukometu.
Osim toga, kada je Staffan Holmqvist, potpredsjednik IHF-a, svjetske rukometne federacije, došao u Hrvatsku i obišao potencijalne gradove domaćine svugdje su ga dočekali gradonačelnici, samo su ga u Rijeci dočekali portir i referentica gradskog poglavarstva. Pa nije HRS samostalno donio odluku da Rijeka neće biti grad domaćin već zajedno s Holmqvistom koji je to obznanio na konferenciji za novinare. Iz istog razloga otpao je i Čakovec. Predsjednik HRS-a Željko Kavran je iz Čakovca pa Čakovec ipak nije postao jedan od gradova domaćina svjetskog prvenstva. Priče o političkoj podobnosti su smiješne, pa i u Zagrebu, kao i u Rijeci, na vlasti je SDP”, izjavio je Gobac.

Rukometno prvenstvo postaje raj za korupciju

Zasad ostaje nepoznanica koji je razlog kašnjenja u pripremama za Svjetsko prvenstvo u rukometu, zbog čega je Vlada prošli tjedan predložila poseban zakon, koji omogućava dodjelu poslova na gradnji i opremanju objekata bez javnog natječaja. Izvori bliski timu za pregovore s EU kazali su da je taj zakon sporan jer otvara neograničen prostor korupciji na poslovima čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu kuna. Reagirala je i Europska komisija, jer nije jasno zbog čega se zaobilazi javni natječaj u svim poslovima vezanim uz izgradnju objekata - od gradnje dvorana i infrastrukture, do nabave najsitnije opreme. Ako se zbog hitnosti već moraju zaobilazaiti ubičajene procedure, europska je praksa da se to odnosi samo na nužnu infrastrukturu. Osim toga, u Europskoj komisiji neće preći preko činjenice da se posebnim zakonom zaobilazi nedavno oformljena Komisija za kontrolu postupka javne nabave, koju u Bruxellesu smatraju jednim od ključnih poluga u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj. Nelogičan je stavak u zakonu koji umjesto Komisije za kontrolu javne nabave, nadležnim u eventualnim žalbenim postupcima predviđa Upravni sud, koji je znatno sporiji. Prema službenoj statistici, prosjek rješavanja takvih postupaka na Upravnom sudu iznosi dvije godine, dok je prosjek Komisije 40 dana. Hrvatska je u suradnji s europskim pregovaračima izradila dugoročnu strategiju sustava javne nabave. U tom dokumentu, koji je odobrila Europska unija, nije predviđeno donošenje zakona koji derogiraju pravne akte o javnoj nabavi.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika