15.01.2007. / 19:02

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Obilježena 15. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Državni čelnici ocijenili su da je Hrvatska prije 15 godina započela put u zajednicu slobodnog svijeta, te da je integracija Hrvatske u EU i NATO povijesna odgovornost ovoga naraštaja

Predsjednici države, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader u ponedjeljak 15. siječnja su na svečanoj sjednici Vlade obilježili 15. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Trojica državnih čelnika prigodnim su govorima odali počast svima koji su pali za Hrvatsku, bez čije žrtve, poručili su, današnje obljetnice niti slobodne i nezavisne Hrvatske ne bi bilo. Istaknuli su kako žrtve koje su pale za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku njezino vodstvo obvezuju da stvori uvjete za dobar i perspektivan život svih hrvatskih građana.

Predsjednik Mesić rekao je da je Hrvatska početkom 1992. godine bila angažirana u dvije borbe, onoj za goli opstanak i za nezavisnost, te onoj za svoje mjesto u svijetu, a da je u obje te teške borbe, iako uz vrlo visoku cijenu, izborila pobjede. Dodao je da upravo zbog poginulih, ranjenih i prognanih nije svejedno kakva je današnja Hrvatska.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je da bi, da nije bilo herojske obrane i pobjede u Domovinskom ratu, sve ključne političke pobjede i odluke vezane uz državnost i suverenost ostale "mrtvo slovo na papiru".

Premijer Sanader naglasio je da je tadašnje državno vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom prepoznalo povijesna kretanja u Europi te iskoristilo prigodu da se ostvari stoljetna težnja hrvatskog naroda za samostalnošću i državnošću. "Prije 15 godina demokratska revolucija u Europi omogućila je nezavisnost. Nismo propustili priliku. Danas ujedinjena Europa omogućuje mir, slobodu, ravnopravnost, razvitak i blagostanje. Ne smijemo i nećemo propustiti priliku", rekao je Sanader.

Državni čelnici ocijenili su da je Hrvatska prije 15 godina započela put u zajednicu slobodnog svijeta, te da je integracija Hrvatske u EU i NATO povijesna odgovornost ovoga naraštaja.

Premijer Sanader rekao je da je hrvatsko vodstvo sigurno u konačni rezultat tih integracijskih procesa. "Vlada kojoj sam na čelu uspjet će, dovršit ćemo započeti posao", istaknuo je.

Po mišljenju Vladimira Šeksa, započinjanje pregovora s EU je druga velika međunarodna pobjeda i priznanje, jer članstvo u EU, kako je rekao, predstavlja ostvarenje ideala i vrijednosti začetih u samim počecima stvaranja hrvatske države.

Mesić je istaknuo da je članstvo u EU Hrvatskoj "na dohvat ruke" te da samo o Hrvatskoj ovisi koliko će ga brzo moći i ostvariti. Dodao je, međutim, da državna vlast ima obvezu otvoreno i istinito građanima govoriti o članstvu u EU i NATO-u, uvjeren da će se nezadovoljstvo većine građana tim integracijama promijeniti, ali i da tu promjenu treba ishoditi činjenicama, a ne "praznim frazama". "Hrvatska treba priznati sve greške iz prošlosti", kazao je Stjepan Mesić, "izravnati račune iz vremena privatizacije, te težište gospodarskih aktivnosti prebaciti na proizvodnju i time smanjiti broj nezaposlenih".

U ime 12 zemalja koje su 15. siječnja 1992. godine priznale Hrvatsku, prigodnim se govorom na svečanoj sjednici Vlade obratio grčki premijer Kostas Karamanlis, koji je u ponedjeljak boravio u službenom posjetu Hrvatskoj. On je rekao da je Hrvatska ostvarila znatni napredak u demokraciji i prosperitetu svojih građana, te doprinijela miru i stabilnosti u regiji.

U povodu 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske visoka državna izaslanstva u ponedjeljak su položila vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju i to kod spomenika Glas hrvatske države - Zid boli, kod spomen križa poginulim braniteljima Domovinskog rata Tihoj dolini, te na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika