Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Plamenko Cvitić

OFENZIVA PREVARENIH TELEKOMA

Alternativni operatori ruše Gašpera Gaćinu

PET TELEKOMUNIKACIJSKIH TVRTKI s dozvolom za obavljanje fiksne telefonije od Sabora, Vlade i Europske komisije traže smjenu šefa HAT-a

Gašper Gačina sabotirao je prošlotjedni sastanak pomirbe pozvavši na njega i predstavnike IskonaGašper Gačina sabotirao je prošlotjedni sastanak pomirbe pozvavši na njega i predstavnike IskonaProšlog četvrtka u Agenciji za telekomunikacije održan je zajednički sastanak predsjednika Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašpera Gaćine i skupine alternativnih telekom operatora. Kako je Nacional već pisao, sastanak je u prosincu inicirala skupina od pet operatora, Vipneta, H1, Optima telekoma, DCM-a i Metroneta, s ciljem da potaknu regulatorno tijelo da brže i učinkovitije liberalizira tržište koje već godinama najvećim postotkom još uvijek drži Hrvatski telekom. Prema Nacionalovim izvorima, prošlotjedni posljednji pokušaj konstruktivnog rješenja problema propao je zbog toga što je čelni čovjek Agencije Gašper Gaćina na sastanak, osim petorice inicijatora, pozvao još desetak manjih operatora, ali i predstavnike HT-a i Iskona, što su neki od inicijatora shvatili kao neprihvatljivo te su se odbili pojaviti. Nacionalovoj redakciji nakon toga su se javili predstavnici telekom operatora H1, koji su odlučili javno iskazati svoje nezadovoljstvo radom Agencije za telekomunikacije.

Predsjednik uprave H1 telekoma Zoran Ćurković za Nacional je objasnio razloge zbog čega će tražiti da se o slučaju Agencije za telekomunikacije raspravlja i u Hrvatskom saboru: “Premda smo dozvolu za rad dobili još 17. prosinca 2004., dakle prije dvije godine, ni do danas nam regulator nije omogućio normalan rad i jednake šanse za borbu za korisnike. Rezultat toga je monopol HT-a s jedne strane, a s druge strane je telekom tržište potpuno neliberalizirano što šteti razvoju gospodarstva, a H1 telekom i drugi alternativni operatori imaju višemilijunske štete. Osim toga, na taj je način oštećen i državni proračun. Nerješavanje nagomilanih problema uvjerava nas da Hrvatska agencija za telekomunikacije i njezin šef Gašper Gaćina ne mogu brzo i efikasno uspostaviti planirano i najavljeno stanje u telekom sektoru, a to nas primorava da uključimo Vladu RH, Sabor, resorno Ministarstvo, ali i da se obratimo Europskoj komisiji”, rekao je Zoran Ćurković.


U Portusu, čiji je brand H1, tvrde da im zbog kašnjenja Agencije već godinu dana na skladištu u Splitu stoje tisuće Samsungovih ADSL kućnih sklopova , koje ne mogu staviti na tržišteU Portusu, čiji je brand H1, tvrde da im zbog kašnjenja Agencije već godinu dana na skladištu u Splitu stoje tisuće Samsungovih ADSL kućnih sklopova , koje ne mogu staviti na tržišteDa Ćurkovićev javni apel neće ostati samo na riječima, pokazuju i njegovi najnoviji potezi. Budući da šefa Agencije za telekomunikacije Gašpera Gaćinu javno optužuju za nerad, odnosno za birokratsku tromost koja pogoduje HT-u, Ćurković i njegovi suradnici zaključili su da u dvije godine otkako imaju dozvolu za obavljanje usluga u nepokretnoj mreži nisu dobili sve ono što im je zajamčila Agencija koja je izdavala dozvole. Dodatni razlog za negodovanje na račun Gašpera Gaćine Portus ima i zbog iznimno visokog iznosa koji je platio kako bi postao telekom operator. Naime, kod mobilnih komunikacija, gdje je broj mogućih mreža ograničen brojem frekvencija, za njih se izdaju javni natječaji na kojima samo jedan natjecatelj dobiva koncesiju. Kod fiksnih operatora situacija je drukčija: moguće je imati vrlo mnogo operatora pa ne postoji javni natječaj nego zainteresirane tvrtke moraju ispuniti propisane uvjete i zatražiti dozvolu od Agencije za telekomunikacije, a dodijeljena dozvola stoji 20.000 kuna. Međutim, kad je Portus tražio dozvolu, u prosincu 2004. na snazi je još bio stari pravilnik koji je propisivao da zainteresirana tvrtka za dozvolu obavljanja telekomunikacijskih usluga na račun Agencije za telekomunikacije treba uplatiti čak 8 milijuna kuna, što je Portus na kraju i učinio.

Samo mjesec dana nakon toga visina naknade za dozvolu smanjena je za čak 400 puta, pa je u posljednje dvije godine dvadesetak tvrtki zatražilo i dobilo dozvolu. Iz svih tih razloga Portus je prije dvadesetak dana šefu HAT-a Gašperu Gaćini odaslao račun kojim njegovu agencija zbog neisporučenih usluga tereti za - gotovo 8 milijuna kuna. Naime, Portus je od 8 milijuna naknade za dozvolu samo oduzeo 20.000 kuna, što je iznos koji su platili svi ostali alternativni operatori. Dakako, budući da zvuči gotovo nevjerojatno da bi šef Agencije Gašper Gaćina pristao Portusu vratiti gotovo 8 milijuna kuna, izgledno je da bi na kraju Portus mogao podići sudsku tužbu protiv Agencije za telekomunikacije, ali i protiv RH zbog nastale štete. Dodatni sukob između Portusa i Agencije potpirile su najave HT-a da bi mogao i prisilno naplatiti svoje potraživanja prema Portusu. Naime, kao i svi drugi alternativni operatori, zbog neliberaliziranog tržišta i Portus za svakog svojeg korisnika mora HT-u plaćati iznose za interkonekciju i pristup HT-ovoj infrastrukturi. Tako je u dopisu ministru Božidaru Kalmeti predsjednik uprave Portusa Zoran Ćurković upozorio da su zbog neliberaliziranog tržišta u Hrvatskoj alternativni operatori prisiljeni biti tek preprodavači HT-ovih usluga, jer nisu stvoreni uvjeti da mogu poslovati bez HT-a. Na taj način svaki alternativni operator ovisi o HT-u i njegovoj infrastrukturi, a moćni monopolist svakoj od tih tvrtki zaračunava i ispostavlja visoke račune. “U 2005. godini smo za usluge T-coma platili 9,5 milijuna kuna, a u 2006. godini više od 24 milijuna kuna. Već 2. siječnja 2007. ponovno smo bili izloženi pritisku i prijetnji monopolista koji prijeti prisilnom naplatom svojih potraživanja. U situaciji provedbe reguliranog tržišta Portus bi za te usluge platio znatno manje, te ne bi bio prisiljen prihvatiti određena rješenja i sporazume koji su nam bili nametnuti.

Alenka Košiša Čičin-Šain, predsjednica saborskog Odbora za promet i veze, trebala bi sazvati hitnu sjednicu o radu AgencijeAlenka Košiša Čičin-Šain, predsjednica saborskog Odbora za promet i veze, trebala bi sazvati hitnu sjednicu o radu AgencijeZbog toga predlažemo neka Hrvatska agencija za telekomunikacije, koja je za sve to odgovorna, direktno HT-u plati naših 8 milijuna kuna. Mi smo 2004. ušli u telekomunikacijski sektor vjerujući u jasno najavljene promjene hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Međutim, susreli smo se s neispunjenjem obveza i kašnjenjima HAT-a te favoriziranjem monopolista.

Zbog svega toga tražit ćemo hitan sastanak s ministrom Kalmetom i predstavnicima Vlade, a od predsjednice saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze Alenke Košiše Čičin-Šain tražimo da na hitno sazvanoj sjednici rasprave rad Agencije za telekomunikacije i njena predsjednika. O svemu ovome obavijestili smo i predstavnike Europske komisije u Bruxellesu”, zaključuje čelni čovjek Portusa Zoran Ćurković.

Apel ministru

Čelni čovjek H1 telekoma prije deset dana poslao je apel Božidaru Kalmeti, u kojem od ministra traži da se organizira hitni sastanak alternativnih operatora s predstavnicima vlade i resornog ministarstva kako bi riješili probleme.

Opasnost za Gaćinu

Budući da predsjednika i članove Vijeća Agencije za telekomunikacije bira i potvrđuje Hrvatski sabor, alternativni operatori odlučili su zatražiti hitnu sjednicu saborskog odbora, na kojoj bi se preispitao rad Vijeća koje se nalazi na polovici svog mandata

Vezane vijesti

Obrtnici i mali poduzetnici prenesite mobilni broj u HT – uštedite i osigurajte...

Obrtnici i mali poduzetnici prenesite mobilni broj u HT – uštedite i osigurajte nove korisnike

U Hrvatskom Telekomu u tijeku je ponuda kojom obrtnici i mali poslovni korisnici prilikom prijenosa svog mobilnog broja uz povoljnije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika