Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sanaderu, Šukeru i Šeksu salo je pokretna imovina

Način stjecanja: prežderavanje i prepijanje besplatnom hranom i pićima

BRISANI PROSTORČetvrtak, HRT 2, 21.
U studiju se, nečijom dobrotom, pojavljuje g. Krešimir Fijačko, isluženi dopisnik, glavni urednik i urednik uopće - da nam se požali. Čestiti Goran Milić otvara razgovor s licemjernim ucviljenkom apsurdno sućutnim riječima "nakon četrdeset godina u ‘Vjesniku’, otpremnina i via New York". Nekako je novinarčini Miliću promaklo da mu je kolega i novinarski brat dobio otpremninu od jedva skromnih niti tristo tisuća KN, a u velikoj tuzi zaboravio je spomenuti da novinarska nula Fijačko ima i godine i staž za penziju. Dakle: taj striček F. koji je vjerno služio i komunizmu i komunističkom generalu odlazi uredno u mirovinu, potkožen s dvjesto-tristo tisuća kuna. Kako se osjeća, pita ga M. On "odlazi s tugom, i žalostan", kaže. A tužan je i žalostan jer "politika drži šape na ‘Vjesniku’ već sedamnaest godina". Ovo je bilo previše groteskno čak i za Milića koji je odmah morao dodati i one godine prije 1990., tek toliko da podcrta veličinu F-ove patnje.

TOMISLAV JELINČIĆ

Nedjelja, RTL TV, 21.30
Barem smo imali što gledati, a sadržaj je i onako unaprijed bio pripitomljen protokolarnim povodom (15. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske) i paktom o nenapadanju što su ga Jelinčićeva gostujuća visoka trojica (predsjednici države, Sabora i vlade) očito sklopila uoči emisije koja ide uživo. Kao i pri davnom prvom emitiranju RTL-ovih hrvatskih Vijesti, kvaliteta slike je nedostižna dragoj HRT i sirovoj Novoj TV. Konkurenti se mogu slikati i u pogledu dojma koji ostavlja voditelj: Tomislav Jelinčić ponaša se i izgleda točno onako kako kako se trebaju ponašati i izgledati voditelji velikih i upeglanih televizija.




Sjetimo li se noćne more i noćnih moraca s državne TV, bit će nam, onako jalnima, lakše što je pred nama lijepi i uspješni Tomica. Kraljica krpa Hloverka, Adams Family Bago, pa onda oni slučajevi teške i neobjašnjive ljubavi prema sebi (Merlić, Štefanić, Stanković, Pofuk) - svega toga nas je oslobodio g. Jelinčić, a još je i stigao rekonvalescenta Šeksa osloviti sa "živjeli", prokužiti da su pred njim tri dobra stara hadezeovca koji se ne žele baš na današnji dan posvađati i poslušati Mesićevu drugarsku šalu da će Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobiti čin satnika.
U rubrici "S kraljevskih dvora" Nacional prvi objavljuje da će, poučeni aferom o satovima, predsjednik vlade Sanader, ministar financija Šuker i predsjednik Sabora Šeks uoči izbora u studenom ove godine u imovinsku karticu unijeti razliku u težini.

Ljudi kane pošteno priznati da im je salo oko trbuha pokretna imovina, jer su ga stekli besplatnim prežderavanjem i prepijanjem.

RED CARPET

Nedjelja, Nova TV, 22.40
Mladi i slavni Fashion Guru (Boris Banović), naš hrvatski Mr. Blackwell (85), premašio je i naša najsmionija očekivanja: ne samo da je gđa Ogresta na zasluženom 15. mjestu najgore odjevenih i ne samo da je gđa Gaćešić-Livaković na visokom trećem mjestu, nego je tu, na osmo mjesto, stavio RTL-ovu namještenicu Sopek. Prvo mjesto dijele Stefani Hohnjec, Ivana Banfić i Mia Begović. Guru traži da gledatelji glasuju, pa se mi odlučujemo za osobu koja se zove Mia Begović, ipak je njen društveni utjecaj u najvećoj opreci sa svim njenim kvalitetama, naročito glumačkim. Odatle i naš jedini prigovor neprikosnovenom Banoviću: ne stavljati među prvih petanaest, bit ćemo toliko pokroviteljski drski i reći: čak ni među prvih 30, anonimne i bezazlene sirote koje nikome zla ne žele, a i da žele, ništa od toga.

MELBOURNE: TENIS

Ponedjeljak, HRT 2, 6.20
Umjesto stalne dječje emisije naša draga javna TV, kao da je u program pala bomba, pušta izravni prijenos nekakvog tenisa iz Melbournea. Tko je kriv za ovu tradicionalnu svinjariju? Kolegica glasnogovornika Janoša vrlo drsko nas savjetuje da se s našim pitanjem ("tko je odlučio da umjesto Žutokljunca ide tenis") obratimo glavnoj urednici Tanji Šimić, što i činimo. Ona se, kao i ravnateljica HTV-a Marija Nemčić, ne javlja na mobitel, što samo za sebe govori da ime "Nacional" sva vrata otvara.

ŽUTOKLJUNAC

Ponedjeljak, HRT 2, 8.00
Odlična emisija, djeca je obožavaju, ali je danas, 15. siječnja 2007. godine, nije bilo, jer glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić misli da djeca vole Miću Dušanovića. To je samo djelomično točno, jer Miću voli stanovita urednica Branka Kamenski koja se na HRT-u, vodi kao kći Hloverke Novak-Srzić i Marije Nemčić, mada je na HRT dovedena prije osam godina, u doba Hloverkine moći i svemoći. Žutokljuncu posmrtno dodjeljujemo četiri vijenca, a ja ga osobno molim da mi objavi crtež koji sam poslao njegovoj prijateljici Sunčani Zeleniki.

ŽUTOKLJUNAC

Utorak, HRT 2, 8.00
Odlična emisija, svi naši tenisači su ispali na turniru u Melbourneu, svi osim Marija Ančića. To je dobar razlog da brižna javna TV i njena ravnateljica Marija Nemčić i danas ukinu "Žutokljunca". Sve za financijsku dobrobit sportskih reportera, njenih miljenika.

ŽUTOKLJUNAC

Srijeda, HRT 2, 8.00
Odlična emisija, ali možda će baš danas, 17. siječnja 2007. godine, netko u Melobourneu igrati tenis, npr. Ančić, pa ukinutoj emisiji trebamo unaprijed dodijeliti još četiri vijenca. Dakle: u osam sati, umjesto genijalnog i djeci nasušno potrebnog "Žutokljunca", sebični Mirko Galić (dušom i guzicom već davno u Parizu) pušta na volju krvoločno sebičnom Mići Dušanoviću, čovjeku koji i sam ima djecu i unuke, da ukine dječju emisiju, zato što on od nje nema izravne novčane koristi.

ŽUTOKLJUNAC

Četvrtak, HRT 2, 8.00
Odlična emisija, ali Mario Ančić možda još nije ispao, pa postoji mogućnost da Žutokljunca ni danas ne bude, stoga: preventivna četiri vijenca.

ŽUTOKLJUNAC

Petak, HRT 2, 8.00
Odlična emisija, ali u njoj ne urliče, niti riče, sportski reporter, aborigin Rvacke TV Mićo Dušanović, pa je danas, 19. siječnja opet ili nema ili postoji takva mogućnost, jer uvijek netko negdje igra tenis.



Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika