Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Marko Ćustić

NACIONAL OTKRIVA

Sat koji je Sanader pohranio vrijedi 274 €

CHIRAC JE SANADERU darovao jeftini sat Bernard Richards, vrijedan oko 2000 kuna, a Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, obmanuo je javnost kad je tvrdio da je Sanader deponirao najvrjedniji sat iz svoje kolekcije

Prošlotjedni Nacionalov članak u kojem je razotkriveno da premijer Ivo Sanader posjeduje kolekciju od petnaestak skupocjenih satova vrijednu približno 150 tisuća eura izazvao je veliku buru u hrvatskoj javnosti, a zabilježen je i u mnogim stranim medijima, jer ga je prenijela informativna agencija Associated Press. Kako su se u javnosti počela postavljati pitanja o tome zašto Sanader nije prijavio satove u svojoj imovinskoj kartici, kao i otkud premijeru uopće kolekcija vrijedna peterostruko više od njegove godišnje plaće, reagirao je Vladin glasnogovornik Ratko Maček. On je cijelu priču pokušao umanjiti, služeći se s dva argumenta. Prvi je bio da je Sanader najvredniji sat svoje kolekcije, onaj koji je dobio od francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, deponirao u državnoj riznici. Drugi je bio da je Nacional pogriješio u identifikaciji nekih satova.

Sat koji je Sanader dobio od Chiraca može u premijerovoj kolekciji biti najvredniji samo po emocionalnoj vrijednosti. Riječ je, naime, o satu opskurne francuske tvrtke Bernard Richards, nimalo cijenjene među urarskim znalcima. Model koji je Sanader dobio od Chiraca na internetu se može kupiti za 274 eura, dakle vrijedi stotinjak puta manje od, primjerice, premijerova sata A. Lange und Sohne.


Kućište Bernard Richardsa pozlaćeno je slojem debelim tri mikrona, a remen je od krokodilske kože. Sat ima dva brojčanika, jedan s rimskim, drugi s arapskim brojkama. Najfrapantnije od svega, sat ima kvarcni pogon. To znači da vrijeme mjeri na osnovi vibracija kvarcnog kristala kroz koji se propušta električna struja iz baterije. Sat s baterijom i kvarcnim pogonom je nešto što nijedan kolekcionar rafiniranih ura ne bi nikad stavio na ruku, niti uvrstio u svoju kolekciju.
Na poleđini sata ugravirano je “Présidence de la République Française”, odnosno “Predsjedništvo Republike Francuske”. Na remenu je otisnuto “Crocodile Fait Main”, odnosno “Krokodil ručna izrada”. Sat je stigao u kutiji s posvetom “Son Excellence Monsieur Ivo Sanader”, “Njegova Ekscelencija gospodin Ivo Sanader”. Sat Bernard Richards može se naručiti na web adresi www.bernard-richards.com, kao i drugi potencijalni poslovni pokloni u rasopnu cijena od 79 do 400 eura. Ima tu svega, od kvarcnih ručnih satova, preko stolnih satovi i nalivpera, pa sve do pepeljara, upaljača, privjesaka za ključeve i praktičnih pismoreza koji na jednom kraju imaju povećalo. Sve naručeno se, naravno, može dati ugravirati željenom porukom ili logotipom kompanije.

IVO SANADER kolekcionar skupocjenih satovaIVO SANADER kolekcionar skupocjenih satovaNacional je prije nešto više od osam mjeseci razgledao oko 700 darova koje je Ivo Sanader do tada primio kao predsjednik Vlade i pohranio u zgradi na Markovu trgu. Iako je tamo bilo predmeta neprijeporne emocionalne vrijednosti, poput nogometne lopte koju je darovao Franz Beckenbauer, pa čak i opipljive materijalne, poput filigranskih tanjura jordanskog premijera Faisala Al Fayeza, među njima je bio samo jedan sat. Upravo taj, Chiracov, kvarcni sat vrijedan čitavih 2000 kuna. Prošlog je utorka Maček u emisiji HRT-a “Otvoreno” ustvrdio da je Sanader deponirao navodno veoma vrijedan sat koji je dobio od Jacquesa Chiraca. Tek naknadnim pregledom Nacionalove dokumentacije utvrđena je prava istina o satu Bernard Richards i potvrđeno da Maček nije govorio istinu. To je, ukratko, najnovija epizoda u aferi koja je već poznata kao “Sanaderovi satovi”, i koja je definitivno najzapaženija i najpraćenija politička priča početka 2007. u Hrvatskoj. Nacional je u prošlom broju detaljnom analizom tisuća premijerovih fotografija uspio pronaći snimke na kojima se Sanader u javnosti pojavio s nizom skupocjenih satova. Ukupno je identificirano sedam veoma vrijednih satova.

Nacional duguje ispriku premijeru Sanaderu. Nenamjernom pogreškom je sat koji premijer ima na zapešću na fotografiji iz 2004. na kojoj se rukuje s gvardijanom franjevačkog samostana u Širokom Brijegu identificiran kao Rolex Daytona Cosmograph vrijedan 6300 eura. To nije točno. Riječ je o satu Montblanc Sport Flyback Chrono, vrijednom 3775 eura. Također, izvori bliski premijeru ustvrdili su da Sanader ne posjeduje Cartier Tank vrijedan oko 4500 eura. Za ostale satove za koje je Nacional utvrdio da ih premijer posjeduje komentara nije bilo. Podsjetimo, identificiran je već spomenuti A. Lange und Sohne vrijedan 28 tisuća eura.

Zatim oko 10 i pol tisuća eura vrijedan Franck Muller Cintrée Curvex, te Cartier Pasha promjera 42 mm. Na premijerovoj je ruci prepoznat i IWC Big Pilot (10.500 eura) te Blancpain Villeret Ultraslim (10.000 eura). Premijer posjeduje i tri Rolexa, IWC Portugese Chrono 5250 eura, Dunhill, Audemars Piguet te još jedan Panerai.

NENAMJERNOM POGREŠKOM je u prošlom broju Nacionala sat koji je imao na ruci 2004. u Širokom Brijegu identificiran kao Rolex, a ne kao Montblanc Sport Flyback Chrono. Redakcija Nacionala se ispričava premijeru NENAMJERNOM POGREŠKOM je u prošlom broju Nacionala sat koji je imao na ruci 2004. u Širokom Brijegu identificiran kao Rolex, a ne kao Montblanc Sport Flyback Chrono. Redakcija Nacionala se ispričava premijeru Kruna njegove kolekcije sigurno je Roger Dubuis Golden Square. Satovi iz te serije proizvode se u limitiranim edicijama od 28 primjeraka, a stoje između 20 i 100 tisuća eura, ovisno o modelu. Sanader se na nekim fotografijama pojavljivao s još ručnih satova koje Nacional nije uspio identificirati. Prošlog se tjedna otvorilo još jedno važno pitanje vezano uz Sanaderovu kolekciju satova: kad je on stekao sve te skupocjene ure. Od Mačeka se moglo čuti da Sanader skuplja satove desetljećima, da je mnoge imao prije povratka iz Austrije početkom 90-ih. Jedini skupocjeni sat koji je Nacionalova redakcija uspjela uloviti na snimkama prije 2003. je Panerai Luminor Marina vrijedan oko 3700 eura. Sanader ga je na ruci imao na tiskovnoj konferenciji u HDZ-u 2000., na otkrivanju biste pokojnog predsjednika Tuđmana 2001., i iste godine na Općem saboru HDZ-a. Neke od satova iz kolekcije, Sanader nije ni mogao imati prije nego se vratio u Hrvatsku iz Austrije, kako tvrdi glasnogovornik Maček, pa čak ni prije nego je postao premijer.

Naime, A. Lange und Sohne model Grand Lange 1 prvi se put pojavio na tržištu 2003. Deset i pol tisuća eura vrijedan Sanaderov Cartier Pasha u prodaji je tek od 2005. Na stručnjacima je da utvrde otkad su i drugi modeli viđeni na Sanaderovoj ruci dostupni na tržištu.

ČAČIĆEVI SATOVINema Vacheron

NA ČAČIĆEVOJ RUCI vrijedan sat IWC Portugese RattrapanteNA ČAČIĆEVOJ RUCI vrijedan sat IWC Portugese RattrapanteNacional je od Radimira Čačića dobio potvrdu da je on vlasnik tek dva skupocjena sata. Riječ je o modelima Panerai Radiomir i IWC Portugese Rattrapante. Informacija objavljena u prošlom broju Nacionala, da Čačić posjeduje Vacheron Constantin, nije točna. Čačić ima i lažni Rolex kupljen u ironijskoj gesti na pazaru u Benkovcu. Čačiću je sat nuđen za sto kuna, ali on je odlučio dati simboličnih 150 kuna kako bi aludirao na Sanaderovu kolekciju procjenjenu na 150 tisuća eura.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika