16.01.2007. / 16:09

Autor: Ana Kirin

GOSPODARSTVO

Hrvatska u kategoriji "uglavnom neslobodnih" ekonomija

Ispodprosječne ocjene u Indeksu ekonomske slobode Hrvatska je postigla u područjima vlasničkih prava, slobode od korupcije, slobode od države, slobode ulaganja, radne slobode, slobode poslovanja te financijske slobode

Prema Indeksu ekonomske slobode kojeg su u utorak objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, a kod nas prenio Adriatic institut za javni poredak, Hrvatska se po ekonomskim slobodama u 2006. godini od 157 promatranih zemalja nalazila na 109. mjestu, dok je godinu dana ranije bila na 55. mjestu od 161 promatrane zemlje. Tako je iz kategorije "uglavnom slobodnih" Hrvatska prešla u kategoriju "uglavnom neslobodnih" ekonomija te se spustila gotovo na samo dno Europe, odnosno na 37. od ukupno 41 mjesta.

"Hrvatska ekonomija je 55 posto slobodna, a njezina je ukupna ocjena ispod regionalnog prosjeka", izjavila je Nataša Srdoč, predstavnica hrvatskog Adriatic instituta za javni poredak. Djelomičan razlog padu Hrvatske na ovogodišnjoj ljestvici predstavnici Adriatic instituta vide u promijenjenoj metodologiji. Zemlje se ocjenjuju na ljestvici od 0-100, gdje viša ocjena predstavlja veću slobodu. Ovogodišnje izdanje mjeri ekonomsku slobodu unutar deset specifičnih kategorija, a prvi puta se mjeri indeks radne slobode, te naglašava poduzetništvo kao segment slobode poslovanja.

Ispodprosječne ocjene Hrvatska je postigla u područjima vlasničkih prava (30 posto), slobode od korupcije (34 posto), slobode od države (36,5 posto), slobode ulaganja (50 posto), radne slobode (52 posto), slobode poslovanja (53,8 posto) te financijske slobode (60 posto). Dobre ocjene Hrvatska je zabilježila u fiskalnoj slobodi (79,9 posto), monetarnoj slobodi (79,3 posto) i trgovinskoj slobodi (73,6 posto).

Prvi po ekonomskoj slobodi za 2006. godinu je, kao i godinu ranije, Hong Kong, a slijede ga Singapur, Australija, SAD, Novi Zeland, Velika Britanija, Irska, Luksemburg, Švicarska i Kanada.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika