16.01.2007. / 16:41

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Poettering na čelu Europskog parlamenta

Hans-Gert Poettering, član njemačke demokrščanske stranke CDU kancelarke Angele Merkel i dosadašnji čelnik Europske pučke stranke (EPP), preuzeo je mandat predsjednika Europskog parlamenta na sljedeće dvije i pol godine

Konzervativac Hans-Gert Poettering, izabran je u utorak 16. siječnja u Strasbourgu za novog predsjednika Europskog parlamenta. Zastupnicima je tom prigodom obećao da će pokušati biti pošten i objektivan predsjednik te da će dalje raditi na ujedinjenoj Europi u kojoj će sve države, velike ili male, imati svoju riječ.

Poettering, član njemačke demokrščanske stranke CDU kancelarke Angele Merkel i dosadašnji čelnik Europske pučke stranke (EPP), tako je preuzeo mandat na sljedeće dvije i pol godine od španjolskog socijalista Josepa Borrella.

Izbor se odvio u skladu s dogovorom o rotaciji između dvije najutjecajnije skupine EP-a koji je postignut nakon izbora 2004. godine. Europska pučka stranka (EPP) po tom je dogovoru dala potporu Borrellu 2004. godine, uz obećanje socijalista, druge najveće grupacije u Europskom parlamentu (EP), da će dati potporu Poetteringu 2007. godine, na polovici mandata sadašnjeg EP-a.

Poettering je dobio je većinu glasova u prvom krugu i pobijedio tri protivnika - Talijanku Monicu Frassoni, kandidatkinju Zelenih, danskog euroskeptika Jensa-Petera Bondea i i Francisa Wurtza, člana Ujedinjene europske ljevice.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika